ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Spiegel για φυσικό αέριο: «Βλέπει» πτώση τιμών μετά το 2024

21:56 - 22 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
Spiegel για φυσικό αέριο: «Βλέπει» πτώση τιμών μετά το 2024
Μελέτη για τις τιμές στην ενέργεια και την πορεία των εξελίξεων αναφορικά με την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Η έρευνα του Energy Economics Institute του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (EWI) για λογαριασμό της βιομηχανικής ένωσης Zukunft Gas της Γερμανίας, συνοψίζει πως ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν στο μέλλον ο σημαντικότερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία και την Ευρώπη.

«Το αποτέλεσμα είναι σαφές: Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG αυξάνεται σημαντικά», ανέφερε η Zukunft Gas. Όπως αναφέρει η μελέτη αναλυτικότερα, στο μέλλον πρόκειται να υπάρξει μια πολύ μεγάλη στροφή της παγκόσμιας αγοράς στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που το πιθανότερο είναι ότι θα προέρχεται από τις ΗΠΑ. 

Η μελέτη χρησιμοποίησε διάφορα σενάρια για να εξετάσει τη μελλοντική κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας και τον αντίκτυπό της στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις. 

Δεδομένου ότι η Γηραιά Ήπειρος, μπορεί να προμηθευτεί επιπλέον αέριο μόνο από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία, το κενό στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να καλυφθεί με τη βοήθεια των εισαγωγών LNG. «Οι παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά», τονίζει η μελέτη 

Εάν δεν διακινείται φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, η μελέτη υποθέτει ότι οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 39% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ έως το 2030, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαστούν επαρκείς μονάδες υγροποίησης έπειτα. «Αυτό θα έκανε την ΕΕ, μαζί με την Ασία, μια από τις πιο σημαντικές αγορές πωλήσεων φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ».

Οι πρόσθετες ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν

Η μελέτη δεν εξέτασε πώς η παραγωγή του λεγόμενου σχιστολιθικού αερίου (fracking) στη Γερμανία, η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, θα επηρεάσει τις αγορές φυσικού αερίου. Οι συντάκτες αναμένουν μόνο περιορισμένη αύξηση της προμήθειας LNG από το Κατάρ. 

Επιπρόσθετα εκτιμούν ότι οι πρόσθετες εισαγωγές από την Αυστραλία ή τον Καναδά θα είναι σημαντικές για να καλύψουν την Ευρώπη. «Ωστόσο, οι πρόσθετες ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ελλείψεων στις παγκόσμιες αγορές». Μάλιστα, οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν από το 2024 και μετά. 

«Η ταχεία επέκταση των τερματικών σταθμών LNG στην Ευρώπη θα εξαλείψει τα σημεία συμφόρησης στις εισαγωγές και θα ευθυγραμμίσει τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές τιμές», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Zukunft-Gas, Timm Kehler. Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένονται επίπεδα τιμών 2018 πριν -τουλάχιστον- το 2026 και μόνο εφόσον υπάρξει τουλάχιστον μερική εμπορική σχέση με τη Ρωσία.

Χωρίς ρωσικό αέριο, οι τιμές χονδρικής στη Βορειοδυτική Ευρώπη ενδεχομένως να βρίσκονται ακόμη πάνω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2026. «Εάν η ζήτηση πέσει παγκοσμίως, ωστόσο, το επίπεδο τιμών του 2018 μπορεί να επιτευχθεί ξανά μέχρι το 2030, ακόμη και χωρίς ρωσικό αέριο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.