ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρεί για 2η συνεχόμενη συνεδρίαση το πετρέλαιο-«Βουτιά» για φυσικό αέριο Κύριο

13:48 - 26 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
Υποχωρεί για 2η συνεχόμενη συνεδρίαση το πετρέλαιο-«Βουτιά» για φυσικό αέριο
Απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (26/9), λόγω των φόβων για χαμηλότερη ζήτηση καυσίμων στην προοπτική μιας πιθανής παγκόσμιας ύφεσης που πυροδοτήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων, με περαιτέρω πίεση στις τιμές να προέρχεται από την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου.

Το μπρεντ έπεσε μέσα στη συνεδρίαση ακόμα και στα 84,51 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιανουαρίου, ενώ το αμερικανικό αργό έφτασε και τα 77,21 δολάρια, το χαμηλότερο από τις 6 Ιανουαρίου.

Και τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν κατά περίπου 5% την Παρασκευή.

Ο δείκτης δολαρίου, που μετρά το δολάριο έναντι ενός «καλαθιού» βασικών νομισμάτων, σκαρφάλωσε σε υψηλό 20 ετών τη Δευτέρα.

Ένα ισχυρότερο δολάριο τείνει να περιορίσει τη ζήτηση για πετρέλαιο σε δολάρια.

Εν τω μεταξύ, οι αυξήσεις των επιτοκίων που επιβλήθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες σε πολλές χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού έχουν εγείρει φόβους για οικονομική επιβράδυνση και συνοδευτική ύφεση της ζήτησης πετρελαίου.

«Ένα σκηνικό σύσφιξης της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής από τις βασικές κεντρικές τράπεζες για την καταστολή του αυξημένου πληθωρισμού και μια εξαιρετική πορεία του δολαρίου προς υψηλά άνω των δύο δεκαετιών, έχει εγείρει ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση και λειτουργεί ως βασικός αντίθετος άνεμος για οι τιμές του αργού», δήλωσε η Σουγκάντα Σάτσντεβα της Religare Broking.

Οι διαταραχές στην αγορά πετρελαίου από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγόρευσαν το ρωσικό αργό να ξεκινούν τον Δεκέμβριο, έχουν δώσει κάποια υποστήριξη στις τιμές.

Η προσοχή στρέφεται στο τι θα κάνουν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ όταν συναντηθούν στις 5 Οκτωβρίου, έχοντας συμφωνήσει στην προηγούμενη συνεδρίασή τους να μειώσουν την παραγωγή τους σε μέτρια επίπεδα.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ παράγει πολύ κάτω από τη στοχευμένη παραγωγή του, πράγμα που σημαίνει ότι μια περαιτέρω μείωση ενδέχεται να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προσφορά. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο ΟΠΕΚ + έχασε τον στόχο του κατά 3,58 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, μεγαλύτερο έλλειμμα από ό,τι τον Ιούλιο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,47% στα 78,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ πέφτει 0,52% στα 84,58 δολάρια το βαρέλι.

«Κατρακυλά» το φυσικό αέριο

Ισχυρά πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 8,936% στα 168,920 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,58% στα 1.645,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι διολισθαίνει 1,69% στα 18.587 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,85% στα 3,315 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,43% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9647 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 1,24% στο 1,0721 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,83% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8999 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.