ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθεροποιείται αναμένοντας εξελίξεις το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

14:06 - 30 Ιαν 2023 | Εμπορεύματα
Σταθεροποιείται αναμένοντας εξελίξεις το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν τη Δευτέρα (30/1) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και τα σημάδια ισχυρών ρωσικών εξαγωγών εξισορρόπησαν την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση με drone στο Ιράν και τις ελπίδες για υψηλότερη κινεζική ζήτηση.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, ακολουθούμενη την επόμενη μέρα από αυξήσεις κατά μισή μονάδα από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό το σενάριο θα ήταν μεγάλη έκπληξη, σύμφωνα με το Reuters.

«Η επιφυλακτική διάθεση στην αγορά ενόψει των συνεδριάσεων της κεντρικής τράπεζας πλήττει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου», δήλωσε η Fiona Cincotta, αναλυτής της City Index.

Ο Stephen Brennock της PVM προειδοποίησε για σημαντικές αναταράξεις στις τιμές πετρελαίου αυτή την εβδομάδα λόγω των αναμενόμενων ανακοινώσεων, αλλά εκτίμησε ότι «οι τιμές είναι απίθανο να πέσουν κάτω από τα 80 δολάρια και θα δυσκολευτούν να φτάσουν κοντά στα 100 δολάρια».

Η αγορά δέχθηκε επίσης πίεση από ενδείξεις ισχυρής ρωσικής προσφοράς, παρά την απαγόρευση της ΕΕ και το πλαφόν τιμών της G7 που επιβλήθηκε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ ολοκλήρωσαν με απώλειες την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες.

Εκτός από τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, η συνάντηση την Τετάρτη των βασικών υπουργών των χωρών του ΟΠΕΚ+ θα είναι επίσης στο επίκεντρο.

Η συνεδρίαση της επιτροπής του ΟΠΕΚ+ την Τετάρτη είναι, πάντως, απίθανο να τροποποιήσει την πολιτική παραγωγής πετρελαίου, αν και η PVM είπε ότι θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη με μια μικρή μείωση.

Το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο νωρίτερα τη Δευτέρα εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση με drone στον παραγωγό πετρελαίου Ιράν.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές τι συμβαίνει στο Ιράν, οποιαδήποτε κλιμάκωση εκεί έχει τη δυνατότητα να διαταράξει τη ροή του αργού, δήλωσε ο Stefano Grasso, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην 8VantEdge στη Σιγκαπούρη.

Επίσης, οι ελπίδες για αύξηση της κινεζικής ζήτησης ενισχύουν το πετρέλαιο στις αρχές του 2023 και αναμένεται να συνεχίσουν όλη τη χρονιά. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο δεσμεύτηκε το Σαββατοκύριακο να προωθήσει την ανάκαμψη της κατανάλωσης που θα στηρίξει τη ζήτηση.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,10% στα 79,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,15% στα 86,53 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,203% στα 57.200 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,32% στα 1.923,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,55% στα 23,753 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,41% στα 4,205 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,29% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0897 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,09% στο 1,2386 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,40% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8798 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.