ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τροχιά ιστορικών υψηλών ο χρυσός- Προβλέψεις για $2.500- $2.600/ουγγιά Κύριο

10:28 - 22 Μαρ 2023 | Εμπορεύματα
Σε τροχιά ιστορικών υψηλών ο χρυσός- Προβλέψεις για $2.500- $2.600/ουγγιά
Εν μέσω τραπεζικής κρίσης και της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve για τα επιτόκια, ο χρυσός μπορεί να βγει ευνοημένος και να φτάσει ενδεχομένως σε ιστορικά υψηλά, παραμένοντας εκεί, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Μια συντομότερη στροφή της Fed στις αυξήσεις των επιτοκίων θα προκαλέσει πιθανότατα νέα άνοδο της τιμής του χρυσού λόγω πιθανής περαιτέρω πτώσης του αμερικανικού δολαρίου και των αποδόσεων των ομολόγων», δήλωσε η Τίνα Τενγκ της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών CMC Markets. Αναμένει ότι ο χρυσός θα φτάσει να διαπραγματεύεται μεταξύ 2.500 και 2.600 δολαρίων η ουγγιά.

Οι επενδυτές συρρέουν στον χρυσό και τα Treasurys καθώς οι τραπεζικές μετοχές έχουν πληγεί από το κλείσιμο της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse.

Ο χρυσός διαπραγματεύεται το πρωί της Τετάρτης στα 1.941,90 δολάρια η ουγγιά. Τη Δευτέρα, ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022. Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί περίπου 10% από τις αρχές Μαρτίου, όταν η SVB χτυπήθηκε από την τραπεζική κρίση.

Το υψηλό όλων των εποχών του χρυσού ήταν 2.075 δολάρια τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα του επιτρέψει να επεκτείνει το ράλι του, επισημαίνει το CNBC.

«Η συνέχιση της αγοράς χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες προμηνύει ανεβασμένες τιμές και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wheaton Precious Metals, μιας εταιρείας που παρακολουθεί τα πολύτιμα μέταλλα, Ράντι Σμόλγουντ.

Ο Σμόλγουντ  προβλέπει ότι οι τιμές του χρυσού θα φτάσουν τα 2.500 δολάρια.

Η ζήτηση για χρυσό εκτοξεύτηκε σε υψηλό 11ετίας το 2022, λόγω των «τεράστιων αγορών της κεντρικής τράπεζας», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν πέρυσι 1.136 τόνους χρυσού, ποσότητα που αποτελεί υψηλό 55ετίας.

Fitch: Οι τιμές του χρυσού θα παραμείνουν στα υψηλά

Στα τέλη Μαρτίου, η Fitch Solutions προέβλεψε ότι ο χρυσός θα φτάσει στο υψηλό των 2.075 δολαρίων «τις επόμενες εβδομάδες». Η εταιρεία στήριξε αυτή την προοπτική στην «παγκόσμια χρηματοπιστωτική αστάθεια», προσθέτοντας ότι αναμένει ότι ο χρυσός «θα παραμείνει ανεβασμένος τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με τα προ του Covid επίπεδα».

Ο Κρεγκ Έρλαμ, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην εταιρεία συναλλάγματος Oanda, συμφωνεί με τις δυναμικές προοπτικές της Fitch.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ εύλογο να δούμε μια ισχυρή απόδοση στον χρυσό τους επόμενους μήνες. Οι συνθήκες είναι ιδανικές και θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν να σπάσει νέα υψηλά σύντομα», είπε.

«Τα επιτόκια είναι στο αποκορύφωμά τους ή κοντά, οι περικοπές (στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων) αναμένονται τώρα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα», είπε ο Έρλαμ, ο οποίος πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η δυναμική θα τονώσει τη ζήτηση χρυσού, ακόμη και αν συμπέσει με ένα πιο αδύναμο δολάριο.

Οι επόμενες κινήσεις της Fed

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve και τον αντίκτυπό τους στις τιμές του χρυσού.

Η Fed ξεκίνησε τη διήμερη συνεδρίασή της την Τρίτη, όπου αναμένεται ευρέως να εγκρίνει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, αν και οι προβλέψεις ποικίλλουν μεταξύ των αναλυτών.

«Συνολικά, η Fed θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ υψηλότερου πληθωρισμού ή ύφεσης, και κάθε αποτέλεσμα είναι ανοδικό για τον χρυσό», δήλωσε ο Νίκι Σιλς, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων στην εταιρεία πολύτιμων μετάλλων MKS Pamp. Προβλέπει ότι ο χρυσός θα επεκταθεί στα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά.

Μια αποδυνάμωση του δολαρίου μπορεί να στηρίξει τις τιμές του χρυσού, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή πολύτιμων μετάλλων της HSBC, Τζέιμς Στιλ, ο οποίος αναμένει αύξηση 25 μονάδων βάσης από τη Fed.

Χρυσός και δολάριο

«Αυτό που είδαμε νωρίτερα (την περασμένη) εβδομάδα ήταν η σύμπλευση χρυσού και δολαρίου. Και αυτό είναι αρκετά ασυνήθιστο», είπε ο Στιλ, αναφερόμενος στην άνοδο των τιμών του χρυσού και του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα.

Υπάρχει συνήθως μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των τιμών του χρυσού και του αμερικανικού δολαρίου. Ωστόσο, οι επενδυτές τείνουν να στρέφονται στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων και του χρυσού ταυτόχρονα σε περιόδους οικονομικής πίεσης.

«Αυτό το σενάριο δεν συμβαίνει συχνά, αλλά όταν συμβαίνει είναι πάντα σημάδι αυξημένων ανησυχιών των επενδυτών», εξήγησε ο Στιλ.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:31 - 22 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.