ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέθανε η πιο πλούσια γυναίκα στην Ισπανία

15:09 - 16 Αυγ 2013 | Επιχειρήσεις
Πέθανε η πιο πλούσια γυναίκα στην Ισπανία
Αιφνίδιο θάνατο βρήκε η συνιδρύτρια της υφαντουργίας Inditex –και πλουσιότερη γυναίκα της Ισπανίας, Ροσαλία Μέρα, εξαιτίας εγκεφαλικής αιμορραγίας που υπέστη στη διάρκεια των διακοπών της στις Βαλεαρίδες νήσους.

Η Ροσαλία Μέρα είχε ιδρύσει μαζί με τον πρώην σύζυγό της, Αμάνσιο Ορτέγκα, τον όμιλο Inditex, γνωστός παγκοσμίως για την αλυσίδα ένδυσης Zara. Μετά την ίδρυση του πρώτου καταστήματος το 1975 στη Λα Κορούνια, το ζευγάρι δημιούργησε μια πραγματική αυτοκρατορία στον κλάδο της ένδυσης.

 

Στις επωνυμίες του ομίλου Inditex περιλαμβάνονται, επίσης, οι Massimo Dutti, Oysho, Pull and Bear και Bershka. Ο όμιλος εξέφρασε σε ανακοίνωση της διεύθυνσής του «βαθιά λύπη» για την «απώλεια ενός προσώπου το οποίο συνέβαλε στην ίδρυση και την ανάπτυξη» του.

 

Η Ροσαλία Μέρα είχε πάρει διαζύγιο από τον Ορτέγκα το 1986 και εγκατέλειψε το διοικητικό συμβούλιο της Inditex το 2004, διατηρώντας πάντως το 5,05% του κεφαλαίου της, σύμφωνα με την εφημερίδα ABC.

 

Γεννημένη το 1944 σε μια εργατική συνοικία της Λα Κορούνια, αυτοδίδακτη, η Μέρα είχε εγκαταλείψει το σχολείο σε ηλικία 11 ετών για να εργαστεί ως μοδίστρα και κατόπιν έγινε βοηθός ράφτη σ' έναν οίκο μόδας.

 

Στην Ροσαλία Μέρα, που το περιοδικό Forbes έχει χαρακτηρίσει την «πιο πλούσια αυτοδημιούργητη γυναίκα στον κόσμο», ανήκε το 30,6% του κεφαλαίου της αλυσίδας ξενοδοχείων Room Mate, ενώ η περιουσία της υπολογιζόταν συνολικά σε 4,5 δισ. ευρώ.

 

Ήταν η πλουσιότερη γυναίκα στην Ισπανία, βρισκόταν στην 195η θέση του καταλόγου με τα πιο πλούσια πρόσωπα του κόσμου του Forbes και στην 66η θέση του καταλόγου με τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου.

 

Ο Ορτέγκα, που έχει δύο παιδιά από το γάμο του με την Μέρα, έχει την μεγαλύτερη περιουσία στην Ευρώπη –40,9 δισ. ευρώ–, βάσει του καταλόγου των 100 πιο πλούσιων οικογενειών στο ευρωπαϊκό έδαφος τον οποίο δημοσίευσε τον Ιούλιο το ελβετικό περιοδικό Bilan.

 

Η Μέρα και ο Ορτέγκα είχαν ιδρύσει, μετά το χωρισμό τους, το ίδρυμα «Παιδεία», το οποίο παρέχει στήριξη σε αναξιοπαθούντες και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.