ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς πώληση η BlackBerry έναντι 4,7 δισ. δολαρίων

20:41 - 23 Σεπ 2013 | Επιχειρήσεις
Προς πώληση η BlackBerry έναντι 4,7 δισ. δολαρίων
Σε κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Fairfax θα πουληθεί η BlackBerry, έναντι του ποσού των 4,7 δισ. δολαρίων ή 9 δολάρια ανά μετοχή, όπως μεταδίδουν διεθνή media.

Μέχρι σήμερα η Fairfax κατέχει περίπου το 10% των μετοχών της τεχνολογικής εταιρείεας.

 

Η κοινοπραξία αναζητά χρηματοδότηση για το deal από την BofA Merrill Lynch και την BMO Capital Markets.

 

Στο απόγειό της, το 2008, η εταιρεία είχε κεφαλαιοποίηση 83 δισ. δολαρίων και ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε χρηματιστηριακή αξία εταιρείες του Καναδά. Έκτοτε, όμως, η αξία της μετοχής της έπεσε από το επίπεδο των 140 δολαρίων ανά μετοχή σε κάτω από 9 δολάρια.

Τα πολυαναμενόμενα κινητά Z10 με οθόνη αφής and Q10 με κλασσικό πληκτρολόγιο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα προκειμένου να αλλάξουν την κατάσταση.

Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε 4.500 απολύσεις, σε μία προσπάθεια να περιορίσει το λειτουργικό της κόστος κατά 50%. 

Μία εβδομάδα νωρίτερα, η BlackBerry ανακοίνωσε ζημιές σχεδόν 1 δισ. δολαρίων για το β’ τρίμηνο του έτους. Οι διαγραφές για τις απούλητες συσκευές της φθάνουν τα 900 εκατομμύρια δολάρια.

Ο επικεφαλής της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, πρώην μέλος του ΔΣ της BlackBerry, κατέχει ήδη το 10% της εταιρείας που ίδρυσε ο ελληνοκαναδός επιχειρηματίας Μάικ Λαζαρίδης με τον καναδό Τζιμ Μπαλσίλι. 

Ο Γουάτσα κλήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας όταν οι Λαζαρίδης και Μπαλσίλι παραιτήθηκαν από συνδιευθύνοντες σύμβουλοι το 2012. 

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Fairfax παραιτήθηκε από το ΔΣ της BlackBerry τον περασμένο μήνα όταν έγινε γνωστή η πρόθεσή της τελευταίας να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαγοράς της.

Ο Γουάτσα έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του στον διευθύνοντα σύμβουλο της BlackBerry Θόρστεν Χάινς, καθώς και το νέας γενιάς λειτουργικό σύστημα BlackBerry 10.




Τελευταία τροποποίηση στις 22:46 - 23 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.