ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το διπλό πρόσωπο της Γερμανίας: Από μία κυρώσεις από την άλλη deals με τη Ρωσία

11:40 - 22 Αυγ 2014 | Επιχειρήσεις
Το διπλό πρόσωπο της Γερμανίας: Από μία κυρώσεις από την άλλη deals με τη Ρωσία
Μολονότι ως ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη προώθησε αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αυτό δεν εμποδίζει τη Γερμανία να προχωρά κανονικά σε οικονομικές συμφωνίες, υψηλής στρατηγικής και οικονομικής αξίας, με τη Μόσχα.

Βεβαίως, δεν πρόκειται για κάτι το πρωτοφανές και η διπροσωπεία (ή η ευελιξία) στις διεθνείς σχέσεις δεν αφορά, βεβαίως, μόνο τη Γερμανία.

Άλλωστε, είναι γνωστοί οι ισχυροί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης (με επίκεντρο τον τομέα της ενέργειας) και σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίοι για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μία ήπειρο που υπέφερε όσο καμία άλλη από δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό, από δύο πηγές που επικαλείται το Reuters, ότι το γερμανικό υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την πώληση της DEA, μονάδας πετρελαίου και φυσικού αερίου του ενεργειακού κολοσσού RWE, σε κονσόρτιουμ επενδυτών υπό τον Ρώσο μεγιστάνα κ. Mikhail Fridman.

Με αυτή τη συμφωνία, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία και οι άλλοι επενδυτές που μετέχουν στο σχήμα Letter One, θα αποκτήσουν τον έλεγχο σε περίπου 190 άδειες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Η αξία του deal ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη συμφωνία, με βάση νομοθετική διάταξη, κατά την οποία έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει την υλοποίηση συμφωνιών που απειλούν τη "δημόσια τάξη και ασφάλεια".

Η RWE έχει ήδη πει ότι η συμφωνία, που εγκρίθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, θα υλοποιηθεί εντός του 2014.

Για την RWE η συμφωνία αυτή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της Γερμανίας, αφού η χώρα απομακρύνεται από την πυρηνική ενέργεια και ενθαρρύνει τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει είναι και το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή της αξία έχει μειωθεί πάνω από 50% την τελευταία τετραετία..

Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα μείωσης του υπέρογκου δανεισμού της κατά 30 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου πωλεί σημαντικά assets, ενώ παράλληλα προχωρεί σε περικοπές θέσεων εργασίας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:49 - 22 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.