ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι τράπεζες είναι οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» της Ευρώπης

15:27 - 11 Φεβ 2016 | Επιχειρήσεις
Γιατί οι τράπεζες είναι οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» της Ευρώπης
Ύστερα από μια ημέρα ανοδικής ανάσας από τις πιέσεις πώλησης, χάρη στις φήμες επαναγοράς ομολόγων από την Deutsche Bank, οι ανησυχίες σχετικά με τις τράπεζες της Ευρώπης επέστρεψαν εκδικητικά την Πέμπτη, ύστερα από τα απογοητευτικά, αλλά καθόλου καταστροφικά, αποτελέσματα της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, επισημαίνει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Lionel Laurent.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέγραψαν «βουτιά» 5% έναντι ευρύτερης πτώσης στην αγορά 3%, το τελευταίο παράδειγμα του πώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει καταστεί αλεξικέραυνο για τους φόβους της ευρύτερης οικονομίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανές ζημίες από δάνεια και διαπραγμάτευση.

Καθώς συσσωρεύεται ο πανικός σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας και τις μειούμενες τιμές των εμπορευμάτων, σημειώνεται στο άρθρο, εκτιμάται ότι η αγορά θα παραμείνει στο επίκεντρο λόγων των ευρύτερων αγνώστων παραμέτρων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος, που επίσης αποτελεί μέρος της αιτίας του πρόσφατου πανικού σχετικά με την Deutsche Bank.
Μερικές από τις προκλήσεις του κλάδου είναι φυσικά παγκόσμιες, όμως, σημειώνει ο Lionel Laurent, είναι δύσκολο να στηρίξει κανείς αυτό που είπε η Goldman Sachs, ότι «η Wall Street πήρε νωρίς το φάρμακό της, σε αντίθεση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της».
Και ενώ μια επανάληψη της κρίσης του 2008 φαίνεται ακόμη λιγότερο από πιθανή, είναι η πρώτη φορά που το μετά την κρίση τραπεζικό μοντέλο δοκιμάζεται από σοβαρά από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τα τελευταία πέντε χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν συρρικνώσει τους ισολογισμούς τους και έχουν ενισχύσει τη χρηματοοικονομική τους θέση, όμως πάντα έναντι ενός πλαισίου «bullish» αγορών και ευνοϊκών επιτοκίων.
Τώρα, οι επενδυτές φοβούνται ότι το δίχτυ ασφαλείας έχει πληγεί, καθώς οι τράπεζες ξεκινούν έναν νέο γύρο περικοπής κόστους και πωλήσεων assets.
Τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Societe Generale, που ήταν κατώτερα των προβλέψεων, ήταν ένας μικρόκοσμος των αγνώστων παραμέτρων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι επενδυτές θέλουν περισσότερη σαφήνεια από τις τράπεζες σχετικά με τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις που θα μπορούσαν να παραμονεύουν στους ισολογισμούς και πώς θα πλοηγηθούν οι αγορές.
Η Societe Generale ήταν λιγότερο ακριβής και λιγότερο διαφανής. Δεν υπάρχει προφανές μαγικό ραβδί για τους διευθύνοντες συμβούλους να καθησυχάσουν τους φόβους των αγορών, όμως οι ανακοινώσεις σήμερα, μπορούν να δώσουν τον τόνο για τη διαπραγμάτευση αύριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.