ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι επενδυτές «τιμωρούν» την αδυναμία των τραπεζών

13:05 - 12 Φεβ 2016 | Επιχειρήσεις
Oι επενδυτές «τιμωρούν» την αδυναμία των τραπεζών
Oι μετοχές της Credit Suisse Group έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μία γενεά, ενώ στη Deutsche Bank συνεχίζονται οι αναταράξεις.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι οδήγησε στο ξεπούλημα, με μερικούς επενδυτές να ανησυχούν λόγω των πτωτικών τάσεων των τιμών του πετρελαίου, της επιβράδυνσης της Κίνας και των αρνητικών επιτοκίων. Οποιαδήποτε και να είναι η αιτία, το πλήγμα το έχει βιώσει περισσότερο η Ευρώπη, όπου υπάρχουν ακόμη ανησυχίες για μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες, οκτώ χρόνια μετά την οικονομική κρίση. Ο Nikhil Srinivasan ο οποίος διαχειρίζεται επενδύσεις 480 δισ. ευρώ μέσω της Assicurazioni Generali του Μιλάνου, αναφέρει πως «η αγορά τιμωρεί τις τράπεζες επιθετικά. Πρόκειται να είναι ένα δύσκολο 2016 το οποίο μπορεί να διαρκέσει πολύ».

Οι επενδυτές αποφεύγουν τις τράπεζες που δείχνουν σημάδια αδυναμίας. Η Societe Generale, μετά από την χθεσινή της ανακοίνωση πως μπορεί να μην φτάσει τον στόχο κερδοφορίας φέτος, είδε την μετοχή της να καταρρέει κατά 13%, το περισσότερο από το 2011. Οι Credit Suisse και Deutsche Bank δημοσίευσαν άθλια αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, κάτι που οδηγεί τους ομολογιούχους και τους μετόχους στην μαζική έξοδο.

Οι αμερικανικές τράπεζες δεν έχουν ξεφύγει από το όλο πρόβλημα. Η JP Morgan Chase έπεσε σε χαμηλό διετίας μετά από τις ανακοινώσεις της Janet Yellen πως η FED μελετά εργαλεία που θα αντιμετωπίσουν τα αρνητικά επιτόκια εάν υπάρξει οικονομικό πρόβλημα.

Οι μετοχές της Credit Suisse έχουν χάσει περίπου τη μισή αξία τους από τον Οκτώβριο, όταν ο CEO Tidjane Thiam ξεκίνησε μία μεταρρύθμιση η οποία θα επικεντρωθεί στο wealth management, ιδιαίτερα στην Ασία, τη στιγμή που η κινεζική επιβράδυνση ξεκίνησε. Το κόστος της ασφάλισης των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας έναντι στο default για πέντε χρόνια αυξήθηκε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2012. Η μετοχή έπεσε σε χαμηλό 27 ετών.

Οι φόβοι για τα προβλήματα της Deutsche Bank έχουν... γλιστρήσει μέσα στην αγορά πιστωτικών παραγωγών, όπου υπάρχει βιασύνη για την εξασφάλιση έναντι των ταραγμένων τιμών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.