ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερικανικές τράπεζες ζητούν αύξηση επιτοκίων από τη Fed

22:49 - 15 Μαρ 2016 | Επιχειρήσεις
Αμερικανικές τράπεζες ζητούν αύξηση επιτοκίων από τη Fed
Έκκληση στη Fed απηύθυνε η μεγαλύτερη ένωση τραπεζών προκειμένου να συνεχίσει την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τονίζοντας ότι οι διαρκείς καθυστερήσεις στην αύξηση επιτοκίων ή τα αρνητικά επιτόκια ενδεχομένως να έχουν αρνητικές συνέπειες.

Μια ημέρα πριν από την συνεδρίαση της Fed, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ένωσης Αμερικανών Τραπεζών (ABA) προειδοποίησε ότι οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία.

 

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Fed, η οποία τον Δεκέμβριο αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, θα τα αφήσει αμετάβλητα την Τετάρτη. Σε δημοσκόπηση των Financial Times η πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένει πως η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά ως τον Ιούνιο.

 

Η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, ανέφερε τον προηγούμενο μήνα πως δεν μπορεί να αποκλείσει τα αρνητικά επιτόκια, αν και χαρακτήρισε μικρή την πιθανότητα.

«Πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια. Δεν λέω ότι πρέπει να γίνει άμεσα ή με επιθετικό τρόπο. Αλλά πρέπει να είναι ένα σταθερό μονοπάτι» σημείωσε ο κ. Chessen. «Η ανησυχία μου είναι πως συμβαίνουν διάφορα στην οικονομία επειδή η πίστωση είναι χαμηλή για τόσο καιρό» πρόσθεσε.

 

Η ABA εκπροσωπεί μεγάλες, τοπικές και μικρές τράπεζες με συνολικό ενεργητικό 16 τρισ. δολάρια.

 

«Δεν θα κάνουμε λόμπινγκ για να αυξηθούν τα επιτόκια» διευκρίνισε στους F.T. ο κ. Chessen. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιγράψουμε τον αντίκτυπο. Υπάρχουν συνέπειες από την διατήρηση των επιτοκίων τόσο χαμηλά για τόσο καιρό» ανέφερε.

 

«Υπάρχει υπερβολικά πολύ εταιρικό χρέος παγκοσμίως. Ένα μέρος του είναι πολύ καλό αλλά όταν έχεις πάρα πολύ χρέος καταλήγεις να έχεις προβλήματα στο μέλλον» πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.