ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπερδιπλασιάζουν τις αποδόσεις οι γυναίκες σε διοικητικές θέσεις

12:43 - 26 Σεπ 2016 | Επιχειρήσεις
Υπερδιπλασιάζουν τις αποδόσεις οι γυναίκες σε διοικητικές θέσεις
Οι εταιρείες στις οποίες τα περισσότερα διοικητικά στελέχη είναι γυναίκες σημειώνουν καλύτερη επίδοση, με τις αποδόσεις των μετοχών τους να είναι ορισμένες φορές ακόμη και υπερδιπλάσιες συγκριτικά με αυτές εταιρειών στις οποίες παρουσιάζεται μικρότερη διαφοροποίηση, διαπιστώνει η τελευταία έκθεση της Credit Suisse, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

«Εντοπίσαμε σαφή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι εταιρείες με μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων παράγουν μεγαλύτερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων καθώς ακολουθούν περισσότερο συντηρητικούς ισολογισμούς» αναφέρουν σε κοινή τους έκθεση ο Πρόεδρος της Credit Suisse, Urs Rohner, και ο Iris Bohnet, καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Harvard και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Credit Suisse.

 

«Στην πραγματικότητα, όπου οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία στην κορυφή της διαχείρισης, οι εταιρείες σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων, υψηλές αποδόσεις επενδύσεων και χαμηλότερη μόχλευση».

 

Η έκθεση, η οποία στηρίχτηκε σε έρευνα περίπου 3.400 εταιρειών από όλους τους κλάδους και τις περιφέρειες αποτελεί την πιο πρόσφατη ενημέρωση μια έρευνας που είχε διεξαχθεί από την Swiss Bank το 2014.

 

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η αγορά έθετε 19% premium στο συντελεστή τιμής προς λογιστική αξία των επιχειρήσεων με γυναίκα CEO, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων των συγκεκριμένων εταιρειών να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο περίπου 19% υψηλότερα και τη μερισματική απόδοση περίπου 9% υψηλότερα σε σχέση με εταιρείες που είχαν άνδρα διευθύνοντα σύμβουλο.

 

Και όσο περισσότερες θέσεις καλύπτονται από γυναίκες τόσο μεγαλύτερη η απόδοση της τιμής της μετοχής, αναφέρεται στην έκθεση.

 

Η έρευνα καταρτίζει δείκτες ίσης στάθμισης για την περίοδο 2013-16, περιλαμβάνοντας 1.116 εταιρείες με ποσοστό γυναικών σε ανώτερα διοικητικά στελέχη άνω του 15%, 631 εταιρείες με ποσοστό άνω του 25%, 317 με ποσοστό άνω του 33% και, τέλος, 61 με ποσοστό άνω του 50%.

 

Το συμπέρασμα ήταν ότι από τα τέλη του 2013 μέχρι τα μέσα του 2016, οι εταιρείες με ποσοστό 25% γυναικών σε διοικητικές θέσεις ξεπέρασε κατά 2,8%, στη βάση ενός σύνθετου ετήσιου ποσοστού αύξησης (CAGR), τις εταιρείες με ποσοστό λιγότερο από 15% γυναικών σε αντίστοιχες θέσεις.

 

Ο CAGR αυξήθηκε στο 4.7% για τις εταιρείες με ποσοστό 33% της γυναικείας αντιπροσώπευσης και στο 10,3% για τις εταιρείες με ποσοστό που ξεπερνά το 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.

 

Η έκθεση τονίζει, ωστόσο, ότι η πρόοδος της προσθήκης γυναικών στα εταιρικά διοικητικά συμβούλια και στις ανώτερες διοικητικές θέσεις έχει υπάρξει υποτονική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.