ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DW: Τα χειρότερα πέρασαν για τη Volkswagen

23:00 - 25 Δεκ 2016 | Επιχειρήσεις
DW: Τα χειρότερα πέρασαν για τη Volkswagen
Το σκάνδαλο με τους ρύπους, που έχει κλονίσει το γόητρο της VW, δεν έχει ακόμη κοπάσει, αλλά τα χειρότερα πέρασαν, όπως υποστηρίζει Γερμανός εμπειρογνώμων εν όψει του 2017.

Το 2016 για την Volkswagen ήταν μία τραγική χρονιά λόγω του σκανδάλου με τους χειραγωγημένους ρύπους στα πετρελαιοκίνητα. Παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ πωλούνται αναλογικά λιγότερα αυτοκίνητα με μηχανή ντίζελ, η κεντρική διοίκηση στο Βόλφσμπουργκ υπολογίζει, σύμφωνα με την DW, ότι σε αυτή τη χώρα θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κόστος για επιστροφή των αυτοκινήτων, για  «διόθρωση» του εξοπλισμού τους και κυρίως για πρόστιμα. Για οχήματα κάτω των 2,0 λίτρων η αυτοκινητοβιομηχανία έχει επιτύχει διακανονισμό ύψους 16 δις ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει επίσης να προστεθεί και 1 δις ευρω για οχήματα 3,0 λίτρων μόνο για τις ΗΠΑ.

 

Ο Φρανκ Σβόπε, από την NordLB υποστηρίζει ότι η VW θα χρειαστεί να καταβάλει κι άλλα ποσά ύψους δις ευρώ για αντίστοιχες διαδικασίες στον Καναδά, αλλά «νομίζω ότι τα χειρότερα πέρασαν» υποστηρίζει. «Τα χειρότερα βρίσκονται στις ΗΠΑ λόγω της υπάρχουσας νομολογίας και νομοθεσίας. Όλα κοστίζουν περισσότερο από ότι σε άλλες χώρες. Κατά την άποψή μου το συνολικό κόστος θα υπερβεί τα 25 με 35 δις ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό θα δοθεί στις ΗΠΑ». Εκτός από τις ΗΠΑ υπάρχουν βεβαίως κι άλλες χώρες, όπου η VW αντιμετωπίζει την οργή των καταναλωτών, όπως στη Νότια Κορέα και την Αυστραλία. Και εκεί τα πρόστιμα είναι ακριβά. Αλλά τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν πουληθεί στην Ευρώπη, όπου η νομολογία είναι εντελώς διαφορετική.

 

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία ο γερμανός εμπειρογνώμων δεν αποκλείει ενώσεις καταναλωτών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημιώσεις, αν και έχουν υπάρξει περιπτώσεις που η VW κατέφυγε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για να αποφύγει μακρόχρονες δίκες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν προηγούμενο και για τις επόμενες. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και ο παράγων χρόνος. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις προσπαθούν να παίξουν με το χρόνο για να επιτύχουν τυχόν παραγραφή της παράβασης. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.