ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο sell-off στις ιταλικές τράπεζες, επανέρχονται οι ανησυχίες της ανακεφαλαιοποίησης

15:06 - 29 Μαϊ 2017 | Επιχειρήσεις
Νέο sell-off στις ιταλικές τράπεζες, επανέρχονται οι ανησυχίες της ανακεφαλαιοποίησης
Εκτεταμένο sell-off καταγράφουν οι ιταλικές τράπεζες την Δευτέρα, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες σχετικά με την ανακεφαλαιοποίησή τους. Ο κλαδικός δείκτης της χώρας υποχωρεί κατά 3,9%, παρασύροντας και τον FTSE MIB, ο οποίος σημειώνει απώλειες 1,65%.

Οι ρευστοποιήσεις στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών έρχονται εν μέσω ανησυχιών για τις προβληματικές περιφερειακές τράπεζες Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca SpA. Οι προσπάθειες του υπουργού Οικονομίας της Ιταλίας την Πέμπτη να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι δεν θα πληγούν σε περίπτωση διάσωσης των δύο τραπεζών, δεν φαίνεται να ηρέμησαν τις αγορές.

 

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι η Banca Monte dei Paschi di Siena βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κρατική διάσωσή της.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότερες τράπεζες καταγράφουν απώλειες άνω του 2%, με τη μετοχή της Banco BPM υποχωρεί 3,9%.

 

Επιβαρυντικές του κλίματος είναι και οι πολιτικές ανησυχίες στην Ιταλία, όπου οι αναφορές για σύγκλιση των κομμάτων σε έναν αναλογικό εκλογικό νόμο ενισχύουν τις προβλέψεις για πρόωρες εκλογές στη χώρα. Εν τω μεταξύ, οι πιθανότητες να νικήσει το κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει αυξηθεί.

 

S&P: Η διάσωση ιταλικών τραπεζών θα ξεκινούσε έναν φαύλο κύκλο

 

Αρνητικό αντίκτυπο στις ανησυχίες της ιταλικής αγοράς είχε άλλωστε και η έκθεση της Standard & Poors, η οποία προειδοποιεί ότι η διάσωση μιας ή κάποιων ιταλικών τραπεζών θα δημιουργούσε ένα φαύλο κύκλο εξάρτησης μεταξύ του κράτους και των τραπεζών.

 

Όπως επισημαίνει η S&P, δεδομένου ότι οι ιταλικές τράπεζες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων δανειστών προς το κράτος, με μερίδιο άνω του 20%, η πιθανή διάσωση ορισμένων από αυτές ενδέχεται να έχει έμμεσο αντίκτυπο στο rating της Ιταλίας, εάν υπάρξει sell-off στα ιταλικά ομόλογα.

 

"Εάν σημειωθεί sell-off και μετά υπάρξει και ανακοίνωση του tapering του QE, τότε το ιταλικό τραπεζικό σύστημα θα είναι εξαιρετικά εκτεθειμένο λόγω των ιταλικών κρατικών ομολόγων στον ισολογισμό τους", όπως τόνισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:13 - 29 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.