ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαχείο.... τα ομόλογα της Banco Popular;

10:21 - 16 Ιουν 2017 | Επιχειρήσεις
Λαχείο.... τα ομόλογα της Banco Popular;
Σε... λαχείο έχουν εξελιχθεί τα ομόλογα της Banco Popular Espanol, καθώς τώρα πουλιούνται χωρίς καμία αξία, ενώ υπόσχονται τεράστια κέρδη αν οι ομολογιούχοι καταφέρουν να βγουν νικητές στη νομική διαμάχη για τη βίαιη απομείωση της αξίας των χρεογράφων της από τις ρυθμιστικές αρχές.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και επικαλείται το Bloomberg, κάποιοι επενδυτές αγοράζουν τους επικίνδυνους τίτλους της τράπεζας, που προσφέρονται περίπου στο ένα cent ανά ένα ευρώ ονομαστικής αξίας, καθώς και ομόλογα της κατηγορίας Tier 2 στα τέσσερα cents ανά ένα ευρώ.

 

Η κρίση στην κάποτε έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Banco Popular έγινε η πρώτη τράπεζα που υπέστη αναγκαστική πώληση στην Banco Santander στο πλαίσιο των κανόνων του Συμβουλίου Εξυγίανσης της ΕΕ (Single Resolution Board).

 

Τώρα, αρκετά δικηγορικά γραφεία προσεγγίζουν ομολογιούχους και προσπαθούν να κινηθούν νομικά ενάντια σε αυτή τη συμφωνία, η οποία σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τους φορολογουμένους από μια διάσωση της τράπεζας, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

 

«Όταν κάτι τελεί υπό διαπραγμάτευση τόσο χαμηλά, ουσιαστικά είναι τσάμπα», επεσήμανε ο Mark Holman, διευθύνων σύμβουλος στην TwentyFour Asset Management, η οποία δεν έχει στην κατοχή της τέτοια ομόλογα, ούτε σκοπεύει να αγοράσει. «Ίσως υπάρχει μια δυνατότητα για μήνυση κατά της διοίκησης ή για να κυνηγήσουν την Santander», ανέφερε.

 

Πάντως, σύμφωνα με τον Carlo Mareels, στρατηγικό αναλυτή της Mitsubishi UFJ Financial Group με έδρα στο Λονδίνο, αυτή η νομική διαμάχη μάλλον δεν θα είναι επιτυχημένη, διότι η προστασία των ομολογιούχων αποδυναμώνεται όταν η ρυθμιστική αρχή αποφαίνεται πως μια τράπεζα είναι πιθανό να πτωχεύσει, όπως έκανε και η ΕΚΤ πριν επιβάλει τις απώλειες (bail in) σε αυτά τα χρεόγραφα. Ελάχιστο καιρό πριν, τον Απρίλιο, τα ομόλογα σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέστησαν απομείωση από την κεντρική τράπεζα, διαπραγματεύονταν στην ονομαστική τους αξία.

 

«Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε νομική διαμάχη μπορεί εδώ να είναι επιτυχής», εξήγησε ο ειδικός, διευκρινίζοντας ότι η αρμόδια αρχή «έχει ευρεία αρμοδιότητα για να κάνει ό,τι θέλει».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.