ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΒοΕ: Αυστηρότεροι κανονισμοί στη χορήγηση δανείων/καρτών από τις τράπεζες

16:16 - 04 Ιουλ 2017 | Επιχειρήσεις
ΒοΕ: Αυστηρότεροι κανονισμοί στη χορήγηση δανείων/καρτών από τις τράπεζες
Η Τράπεζα της Αγγλίας υιοθέτησε μια πιο αυστηρή στάση έναντι των τραπεζών σχετικά με την αύξηση του δανεισμού των προς τους καταναλωτές, ζητώντας τις να εφαρμόζουν με συνέπεια τους πιστωτικούς κανόνες και να αποδείξουν μέχρι το Σεπτέμβριο ότι δεν εφησυχάζουν για τους κινδύνους στους ισολογισμούς τους.

Η ΒοΕ, η οποία έχει εξουσία να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν το δανεισμό τους, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είχε εντοπίσει αδυναμίες στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις προσφορές τους σε πίστωση προς τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι ο κύριος μοχλός της οικονομίας της Βρετανίας.

Ο καταναλωτικός δανεισμός αυξάνεται περισσότερο από 10% ετησίως, ενώ ο ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών παραμένει σε ιστορικό χαμηλό, εγείροντας ανησυχίες ότι κάποιοι Βρετανοί υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους και μπορεί να δυσκολευτούν να αποπληρώσουν εάν αυξηθούν τα επιτόκια.

Η Prudential Regulation Authority της ΒοΕ (PRA) δεν έθεσε νέους κανόνες σήμερα, αλλά η κίνησή της σηματοδοτεί την πρώτη φορά που έχει ζητήσει από τις εταιρίες να εφαρμόζουν πιο συντηρητικά τους κανόνες καταναλωτικής πίστωσης και να εξετάζουν πιο αυστηρά τις υποθέσεις δανεισμού.

Καθιστά επίσης τα δ.σ. των επιχειρήσεων άμεσα υπεύθυνα για την συμμόρφωση με τις συστάσεις της. Η ΒοΕ έχει προηγουμένως ανακοινώσει μέτρα για την σύσφιξη των προτύπων στον ενυπόθηκο δανεισμό.

Η PRA ζητά αποδείξεις από τους παρόχους πιστωτικών καρτών και προσωπικών δανείων, για το πώς θα εξασφαλίσουν ότι δεν αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων.

Οι τράπεζες θα πρέπει να απαντήσουν μέχρι το Σεπτέμβριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.