ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο δικαστήριο του Βανκούβερ η CFO της Huawei

15:27 - 07 Δεκ 2018 | Επιχειρήσεις
Στο δικαστήριο του Βανκούβερ η CFO της Huawei
Σε δικαστήριο του Βανκούβερ για ακρόαση αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, το ανώτατο στέλεχος της εταιρείας Huawei Technologies Co Ltd της Κίνας που συνελήφθη στις αρχές της εβδομάδας στον Καναδά, ενώ αναμένει και την πιθανή εκδοσή της στις ΗΠΑ.

H εξέλιξη αναμένεται να ρίξει βαριά τη σκιά της στις σινο-αμερικανικές σχέσεις σε μία περίοδο, κατά την οποία υποτίθεται γινόταν προσπάθεια να αποτραπεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Φανερώνει δε την επιλογή της Ουάσιγκτον για ολομέτωπη επίθεση κατά των κινεζικών κολοσσών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, που επί χρόνια κατηγορεί για κατασκοπεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι η 46χρονη CFO του κινεζικού κολοσσού, Μενγκ Γουανζού, η οποία είναι και κόρη του ιδρυτή της τεχνολογικής εταιρείας, συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η σύλληψη, που αποκαλύφθηκε από τις αρχές του Καναδά αργά το βράδυ της Τετάρτης, ήρθε μετά από κατηγορίες από πλευράς των ΗΠΑ ότι ο κινεζικός κολοσσός χρησιμοποιεί το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα για να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters οι Ηνωμένες Πολιτείες ερευνούν εάν από το 2016 μέχρι σήμερα η Huawei απέστειλε προϊόντα αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν και σε άλλες χώρες, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ. Μάλιστα εξετάζεται κι αν η εταιρεία χρησιμοποίησε την HSBC Holdings Plc για να πραγματοποιήσει παράνομες συναλλαγές με το Ιράν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα. Οι εταιρείες εμποδίζονται από τη χρήση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ για τη διοχέτευση αγαθών και υπηρεσιών σε κυρώσεις. Εάν η κινεζική εταιρεία πραγματοποίησε τέτοιου είδους συναλλαγές και παραπλάνησε την HSBC θα μπορούσε να κριθεί ένοχη και για τραπεζική απάτη, διευκρινίζουν οι πηγές.

Η είδηση, που ήρθε λίγο μετά την κήρυξη εκεχειρίας στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης των G20, έφερε αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές από τον φόβο κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν το προηγούμενο Σάββατο στη σύνοδο της G-20 να αναστείλουν την εμπορική διαμάχη για μια περίοδο 90 ημερών. Σε μια προσπάθεια το εν λόγω περιστατικό να μην παρακωλύσει τις συνομιλίες για την επίλυση των εμπορικών διαφωνιών αξιωματούχοι των ΗΠΑ υπογράμμιζαν μετά την σύλληψη ότι ο αμερικανός Πρόεδρος δεν γνώριζε εκ των προτέρων κάτι σχετικά. Από πλευράς του ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, έκανε την Παρασκευή το πρωί την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμία εμπλοκή στη σύλληψη και τόνισε πως η όλη υπόθεση δεν είναι πολιτικά υποκινούμενη.

Η Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά ανέφερε σε δήλωσή της λίγο μετά τη σύλληψη ότι συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους περί ελέγχου των εξαγωγών και κυρώσεων καθώς κι άλλους κανονισμούς. Οργισμένη ήταν η αντίδραση των κινεζικών αρχών, με τον εκπρόσωπο της κινεζικής πρεσβείας στον Καναδά να απαιτεί την απελευθέρωση του στελέχους της Huawei.Μάλιστα σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις ο τεχνολογικός γίγαντας της Κίνας, διόρισε νέο οικονομικό διευθυντή (CFO), τον πρόεδρο Liang Hua.

Η σύλληψη της Μενγκ Ουάνγκζου, κόρης του ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού Huawei στον Καναδά, είχε ως αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν οι ανησυχίες για τις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.