ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Apple χαμηλώνει τον πήχη των πωλήσεων τελευταίου τριμήνου

11:45 - 03 Ιαν 2019 | Επιχειρήσεις
Η Apple χαμηλώνει τον πήχη των πωλήσεων τελευταίου τριμήνου
Την επιδείνωση των προοπτικών στην Κίνα-την μεγαλύτερη αγορά έξυπνων κινητών στον κόσμο- «κατηγορεί» η Apple για την υποβάθμιση των προβλέψεών της για τα τριμηνιαία έσοδα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια,

Όπως ανακοίνωσε ο τεχνολογικός κολοσσός, προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για τα έσοδα του τελευταίου τριμήνου του 2018, αναμένοντας πλέον επίδοση ύψους 84 δισεκ. δολαρίων, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 89 δισεκ. με 93 δισεκ. δολάρια.

Εάν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη πτώση τριμηνιαίων εσόδων από τότε, που ανέλαβε τα ηνία της  ο Τιμ Κουκ, το 2011.

Η είδηση έστειλε τη μετοχή της σε βουτιά 8,5% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ οδήγησε σε πτώση τα χρηματιστήρια της Ασίας. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει χάσει περισσότερα από 300 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν είχε σπάσει το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων.

Η Apple έχασε 9 δισεκ. δολάρια εξαιτίας της επιλογής της να προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών το 2018, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Wall Street Journal. Για το σύνολο του έτους, ο τεχνολογικός κολοσσός ξόδεψε συνολικά 63 δισεκ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών, επισημαίνεται, όταν είχε γνωστοποιήσει αρχικά σχέδιο για ποσό ύψους 100 δισεκ. δολαρίων.

Σε ανοικτή επιστολή του προς τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος της υποχώρησης, σημειώνοντας πως η εταιρεία είχε προβλέψει μονάχα «ελαφρά αύξηση εσόδων» έναντι των 88,3 δισ. δολαρίων του προηγούμενου έτους.

Κατά την εταιρεία, τα απογοητευτικά στοιχεία αποδίδονται σχεδόν αποκλειστικά στην οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, ενώ «πάνω από το 100%» της μείωσης εσόδων της σε σχέση με τον προηγούμενο έτος αποδίδεται στη χαμηλότερη κινεζική ζήτηση για iPhones, Macs και iPads.

Σημειώνεται ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 6,5% το τρίτο τρίμηνο του 2018, στη χειρότερη επίδοσή της από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Μάλιστα πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι χειρότερα των επισήμων.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:08 - 03 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.