ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kύπρος: Οικονομικός έλεγχος στη Cyta

12:16 - 14 Φεβ 2019 | Επιχειρήσεις
Kύπρος: Οικονομικός έλεγχος στη Cyta
Στο μικροσκόπιο της επιτροπής ελέγχου τίθενται σήμερα τα ευρήματα του γενικού ελεγκτή για τη Cyta, στη βάση της ετήσιας έκθεσης του για τον οργανισμό, με έτος αναφοράς το 2017.

Η επιτροπή ελέγχου αναμένεται να αναζητήσει απαντήσεις από τους εκπροσώπους του ημικρατικού οργανισμού για σειρά ζητημάτων, παρατηρήσεων και εισηγήσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ελεγκτή, ορισμένα από τα οποία εμφανίζονται διαχρονικά στις ετήσιες εκθέσεις για τον οργανισμό.

Ζήτημα που εμφανίζεται επανειλημμένα στις ετήσιες εκθέσεις της υπηρεσίας για τη Cyta αφορούν ζημιές του ταμείου συντάξεων του οργανισμού που υπολογίζονται σε €201,9 εκ., εκ των οποίων €85,9 εκ. έχουν να κάνουν με επενδύσεις που σχετίζονται με ακίνητα, €48,4 εκ. αφορούν επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα και €67,6 εκ. αφορούν απομείωση στα μετρητά.

 

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού ελεγκτή για το 2017, η αναλογιστική μελέτη του σχεδίου συντάξεων με ημερομηνία αναφοράς 31η Δεκεμβρίου 2017, κατέδειξε έλλειμμα ύψους €291 εκ. σε σύγκριση με έλλειμμα €293 εκ. το 2016.

 

Για το 2017 η ελεγκτική υπηρεσία είχε καταγράψει επίσης, υπερβάσεις σε συγκεκριμένα κονδύλια του προϋπολογισμού της Cyta, ιδιαίτερα σε ότι αφορά κονδύλια τρεχουσών δαπανών και πρόστιμα καθώς και κεφαλαιουχικές δαπάνες καθώς και παρατηρήσεις σε σχέση με την παραχώρηση ωφελημάτων στο προσωπικό συνολικού ύψους €8,74, τη μισθοδοτική ανέλιξη και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του προσωπικού.

 

Η επιτροπή δεν αποκλείεται να αναζητήσει απαντήσεις σε σχέση με τον οικονομικό έλεγχο των θυγατρικών εταιρειών της αρχής καθώς και για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της Cyta Hellas προς την εταιρεία Vodafone – Panafon Hellenic Communications καθώς και σε σχέση με την υπηρεσία Cytavision.

 

Σύμφωνα με την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας, το έλλειμμα της Cytavisionανήλθε αναλυτικά από το 2011 μέχρι το 2017, στα €3,7 εκ. το 2011, στα €4,2 εκ. το 2012, €2,6 το 2013, €5,4 το 2014, €0,4 εκ. το 2015, €1,8 το 2016 και €3,2 το 2017.

 

Χρόνιο ζήτημα που εντοπίζεται στις εκθέσεις του γενικού ελεγκτή ευρύτερα για τους ημικρατικούς οργανισμούς, αποτελεί και η διατήρηση συνεργασίας με νομικούς συμβούλους χωρίς διαδικασία προσφορών για την επιλογή τους.

 

Στην περίπτωση της Cyta η συνεργασία με τους νομικούς της συμβούλους έχει αρχίσει από ιδρύσεως του οργανισμού. Κατά την εξέταση της προηγούμενης έκθεσης του ελεγκτή για τη Cyta, είχε αναφερθεί ότι ο οργανισμός θα κατέληγε σύντομα σε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς να προχωρήσει σε σχέση με το θέμα στη βάσει συστάσεων του ελεγκτή κάτι το οποίο σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.