ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον πρώην πρόεδρο της Nissan

12:11 - 22 Απρ 2019 | Επιχειρήσεις
Ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου της Nissan Motor, Κάρλος Γκοσν ασκήθηκε από την εισαγγελία της Ιαπωνίας με την κατηγορία της διακεκριμένης απιστίας.

Οι δικηγόροι του Γκοσν κατέθεσαν αίτημα για τον ορισμό εγγύησης λίγο μετά την νέα απαγγελία κατηγοριών, η οποία έρχεται αφού οι αρχές τον συνέλαβαν στις 4 Απριλίου για τέταρτη φορά, με την υποψία ότι πλούτισε συνολικά κατά 5 εκατ. ευρώ σε βάρος της Nissan.

Ο Γκοσν, που αντιμετωπίζει τρεις άλλες κατηγορίες μεταξύ των οποίων την ψευδή δήλωση του εισοδήματός του, έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες σε βάρος του και είπε ότι είναι θύμα ενός πραξικοπήματος του διοικητικού συμβουλίου. Η Nissan ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του πρώην προέδρου της, υποστηρίζοντας ότι εντόπισε πως ορισμένες από τις πληρωμές της στο εξωτερικό έγιναν κατ’ εντολή του Γκοσν με στόχο τον προσωπικό του πλουτισμό. Οι πληρωμές δεν έγιναν «απαραίτητα για επιχειρηματικούς λόγους», ανέφερε η ανακοίνωση της Nissan, όπου προστίθεται ότι: «Τέτοιου είδους παρατυπίες είναι απολύτως απαράδεκτες, και η Nissan ζητά αντίστοιχα αυστηρά πρόστιμα».

Σύμφωνα με τους όρους της κράτησής του, οι εισαγγελείς έπρεπε ως τη Δευτέρα είτε να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του Γκοσν είτε να τον αφήσουν ελεύθερο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Πριν συλληφθεί εκ νέου αυτό τον μήνα, ο Γκοσν βρισκόταν εκτός φυλακής με χρηματική εγγύηση ύψους 9 εκατ. δολαρίων για 30 ημέρες. Τώρα βρίσκεται και πάλι στο ίδιο κέντρο κράτησης του Τόκιο όπου παρέμεινε για 108 ημέρες μετά τη δραματική, πρώτη του σύλληψη σε αεροδρόμιο του Τόκιο τον Νοέμβριο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι οι ζημίες αυτές περιελάμβαναν τη μεταφορά κεφαλαίων μέσω εμπορικού αντιπροσώπου στο Ομάν στον λογαριασμό μιας εταιρίας που ουσιαστικά άνηκε στον Γκοσν. Το πρακτορείο δεν κατονόμασε τις πηγές του.

Πηγές έχουν ήδη δηλώσει στο Reuters ότι η Renault που είναι εταίρος της Nissan είχε ενημερώσει τους Γάλλους εισαγγελείς αφού ανακάλυψε ύποπτες πληρωμές σε εταίρο στο Ομάν. Τα στοιχεία που εστάλησαν στους Γάλλους εισαγγελείς έδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των μετρητών στη συνέχεια διοχετεύθηκε σε λιβανέζικη εταιρία που ελέγχουν συνεργάτες του Γκοσν, δήλωσαν οι πηγές. Ο Γάλλος δικηγόρος του Γκοσν αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Γκοσν έχει κατηγορήσει τους πρώην συναδέλφους του στη Nissan για “πισώπλατα μαχαιρώματα» και ότι συνωμότησαν για να τον αποπέμψουν από τη θέση του προέδρου της Nissan. Έχει περιγράψει τα στελέχη της Nissan ως εγωιστές ανταγωνιστές που θέλουν να εκτροχιάσουν μια στενότερη συμμαχία μεταξύ της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας και του βασικού της μετόχου, της Renault.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:21 - 22 Απρ 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.