ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η γαλλική κυβέρνηση ακύρωσε το «γάμο» FIAT Chrysler με Renault

09:23 - 06 Ιουν 2019 | Επιχειρήσεις
Η γαλλική κυβέρνηση ακύρωσε το «γάμο» FIAT Chrysler με Renault
Για δεύτερη φορά ακυρώνεται η συμφωνία συγχώνευσης της Fiat Chrysler με την Renault που θα μπορούσε να δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Renault ήταν πολύωρη, αλλά δεν έγινε ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας, επειδή ο σημαντικότερος μέτοχος, η γαλλική κυβέρνηση, ζήτησε να αναβληθούν οι διαδικασίες έγκρισης. Η Renault ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να εξετάζει «με ενδιαφέρον» την πρόταση της Fiat.

Σε αυτό το σημείο, η υπομονή της διοίκησης της Fiat φαίνεται ότι εξαντλήθηκε. Με ανακοίνωσή της, ξεκαθάρισε ότι εγκαταλείπει το εγχείρημα της συγχώνευσης, παρότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα γινόταν μια ισορροπημένη συμφωνία, επωφελής για όλα τα μέρη. «Έχει γίνει σαφές ότι δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση οι πολιτικές συνθήκες στην Γαλλία για να προχωρήσει με επιτυχία το εγχείρημα», τόνισε η Fiat στην ανακοίνωσή της.

Ο ιταλικός όμιλος αποδίδει ευθύνες στη γαλλική κυβέρνηση για την αποτυχία, καθώς το Παρίσι, μετά την αρχική ανακοίνωση της συμφωνίας, έχει αυξήσει τις απαιτήσεις του για τις θέσεις εργασίας, τον τρόπο διοίκησης της νέας εταιρείας και για άλλες παραμέτρους του deal.

 Το διοικητικό συμβούλιο της Renault ήταν έτοιμο να «ανάψει πράσινο» στη συμφωνία, με τους εκπροσώπους της Nissan, που κατέχει το 15% της γαλλικής εταιρείας, να έχουν συμφωνήσει σε αποχή από την ψηφοφορία. Αλλά οι εκπρόσωποι της γαλλικής κυβέρνησης ζήτησαν περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις με την ιαπωνική κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Τόκιο.

Αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε στο Bloomberg ότι η γαλλική κυβέρνηση είχε στόχο να καθησυχάσει την ιαπωνική κυβέρνηση για τις επιπτώσεις της συμφωνίας και να εξηγήσει τις παραμέτρους της. Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την έκπληξη της κυβέρνησης για την απόφαση της Fiat να αποσύρει την προσφορά της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.