ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Δεν χαράζουμε πολιτική με βάση τις πολιτικές πιέσεις

21:42 - 25 Ιουν 2019 | Επιχειρήσεις
Fed: Δεν χαράζουμε πολιτική με βάση τις πολιτικές πιέσεις
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, τόνισε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα δεν χαράζει την πολιτική της με βάση τις πολιτικές πιέσεις που ενδεχομένως να γνωρίζει, απαντώντας έτσι στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει καλέσει επανειλημμένα την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια της.

"Η Fed είναι θωρακισμένη έναντι βραχυπρόθεσμων πολιτικών πιέσεων – αυτό που συχνά αναφέρεται ως η ανεξαρτησία [της κεντρικής τράπεζας]", δήλωσε ο Powell μιλώντας σε εκδήλωση στο Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη.

"Το Κογκρέσο επέλεξε να θωρακίσει την Fed με αυτό τον τρόπο καθώς είχε δει τη ζημιά που συχνά προκύπτει όταν η [νομισματική] πολιτική υποκύπτει σε βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα. Οι κεντρικές τράπεζες στις μεγάλες δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο έχουν παρόμοια ανεξαρτησία".

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε παράλληλα ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον επίσημο στόχο της τράπεζας για 2%, ενώ προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι στις προοπτικές της οικονομίας έχουν αυξηθεί εν μέσω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

"Το ερώτημα είναι αν αυτές οι αβεβαιότητες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της οικονομίας και ως εκ τούτου να δημιουργηθεί η ανάγκη για πρόσθετη χαλάρωση της πολιτικής", ανέφερε. "Πολλά μέλη της κεντρικής τράπεζας κρίνουν ότι το επιχείρημα για μία κάπως πιο επεκτατική πολιτική έχει ενισχυθεί. Αλλά λαμβάνουμε επίσης υπόψη ότι η νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να αντιδρά με υπερβολικό τρόπο στα οικονομικά δεδομένα ή στη βραχυπρόθεσμη τάση στο κλίμα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει την αβεβαιότητα", προειδοποίησε.

Ανέφερε ταυτόχρονα ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά "τον αντίκτυπο από τις εισερχόμενες πληροφορίες στο οικονομικό outlook και θα υιοθετήσει την κατάλληλη πολιτική για να διατηρήσει την επέκταση της οικονομίας".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.