ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φήμες για νέο οικονομικό σκάνδαλο στελέχους της Nissan

12:58 - 08 Οκτ 2019 | Επιχειρήσεις
Φήμες για νέο οικονομικό σκάνδαλο στελέχους της Nissan
Δεν έχουν τέλος τα οικονομικά σκάνδαλα στελεχών της Nissan. Μία νέα υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Χάρι Νάντα είδε τώρα το φως της δημοσιότητας.

Χωρίς ακόμα να έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος από τη σύλληψη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της συμμαχίας Nissan – Renault – Mitsubishi για οικονομικά σκάνδαλα στη Nissan, του Κάρλος Γκον, στις αρχές Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε και ο γενικός Διευθυντής της Nissan Χιρότο Σαϊκάβα, καθώς ελέγχεται για απολαβές πέραν του επιτρεπόμενου. Πλέον, ένα ακόμα πρόσωπο,  ο Χάρι Νάντα, φέρεται να εμπλέκεται σε νέο οικονομικό σκάνδαλο και απειλείται με αποπομπή από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan.

O Χάρι Νάντα υπήρξε κομβικό πρόσωπο, που συνέβαλε στην πτώση του πρώην προέδρου Κάρλος Γκον. Επίσης, ήταν ένας από τους ανθρώπους κλειδιά στη διατήρηση της συμμαχίας των δύο ιαπωνικών και της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Νάντα  συνεργάστηκε με Ιάπωνες εισαγγελείς εναντίον του Γκον για οικονομικά εγκλήματα, ωστόσο ο εσωτερικός έλεγχος που ξεκίνησε στη Nissan μετά τη σύλληψη του Γκον και απέφερε την παραίτηση του Σαϊκάβα, πλέον αγγίζει και τον ίδιο.

Ο Χάρι Νάντα, δικηγόρος που σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιαπωνία, είναι Μαλαισιανός στην καταγωγή και βρίσκεται στη Nissan από το 1990. Μέσα σε αυτά τα 30 περίπου χρόνια κατάφερε να αναρριχηθεί στην ιεραρχία και σήμερα είναι ανώτερος αντιπρόεδρος της Nissan. Πλέον ο Νάντα κατηγορείται για σκάνδαλο που περιλάμβανε υπερβολική αποζημίωση λόγω μετοχών, η οποία οδήγησε στην παραίτηση του Σαϊκάβα τον περασμένο μήνα.

Λόγω της κορυφαίας θέσης του στο νομικό τμήμα της εταιρείας και του εποπτικού του ρόλου στη συμμαχία Nissan – Renault – Mitsubishi, ο Νάντα συνεργαζόταν στενά με τον υπό κράτηση Γκον, τον αποκαθηλωμένο Σαϊκάβα και τον επίσης υπό κράτηση Γκρεκ Κέλι, άλλοτε αφεντικό της Nissan στις ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται  για οικονομικά σκάνδαλα.

Είναι προφανές ότι ο Νάντα γνώριζε πολλά για τις ατασθαλίες των παραπάνω. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που θα είναι ο βασικός μάρτυρας στη δίκη του Γκον. Από νομικής άποψης, μπορεί να έχει ασυλία για να καταθέσει όλα αυτά που ξέρει και να μην διώκεται, στο διοικητικό συμβούλιο της Nissan όμως φέρεται να είναι κόκκινο πανί και εξωθείται προς παραίτηση, ώστε να μην αποκαλυφθούν και οι δικές του ατασθαλίες.

Επισήμως η Nissan στηρίζει τον Νάντα. «Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και δεν έχει κανένα λόγο να παραιτηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής εταιρείας Αζούσα Μομόζε. Ωστόσο, ο ίδιος ο Νάντα δεν απαντά σε mail ούτε στα τηλέφωνα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων για δηλώσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.