ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα έσοδα της Alibaba από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

16:13 - 20 Νοε 2019 | Επιχειρήσεις
Έως και 12,9 δισ. δολάρια αναμένεται να αντλήσει ο κινεζικός κολοσσός Alibaba Group από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, σηματοδοτώντας την μεγαλύτερη πώληση μετοχών στην ασιατική μητρόπολη εδώ και εννέα χρόνια.

Η παραπάνω εξέλιξη σύμφωνα με το Reuters κρίνεται ως θετική για την αυτόνομη περιοχή - πόλη της Κίνας, μετά από πέντε και πλέον μήνες συνεχών διαδηλώσεων κατά της τοπικής κυβέρνησης, που στρέφονται ουσιαστικά και κατά της αυξανόμενης επιρροής του Πεκίνου, και καθώς η οικονομία του Χονγκ πρόσφατα περιήλθε σε τροχιά ύφεσης, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

Σε ανακοίνωσή της η Alibaba αναφέρει πως οι μετοχές της τιμολογήθηκαν στα 176 δολάρια Χονγκ Κονγκ (22,49 δολάρια) έκαστη. Αυτό σημαίνει ότι η Alibaba θα αντλήσει τουλάχιστον 88 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (11,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ) – ένα ποσό με ιδιαίτερο συμβολισμό διότι ο αριθμός 8 συνδέεται με την ευημερία και την καλοτυχία στην κινεζική κουλτούρα. Μάλιστα όπως αναφέρει το Reuters, η Alibaba επέλεξε τον κωδικό 9988 για τις μετοχές της, που για τους Κινέζους συνδυάζει δύο από τους πιο τυχερούς αριθμούς, οι οποίοι μαζί συμβολίζουν την μακρόχρονη ευημερία. Το συνολικό ποσό μπορεί να φθάσει τα 12,9 δισ. δολάρια εάν ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης (‘greenshoe’ option).

Εξάλλου, η μετοχή της Alibaba στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε χθες στα 185,25 δολάρια.

Η εισαγωγή των μετοχών της Alibaba έχει ιδιαίτερη σημασία για το Χονγκ Κονγκ καθώς η εταιρία επέλεξε τη Νέα Υόρκη έναντι της πρώην βρετανικής αποικίας για την αρχική δημόσια προσφορά το 2013 καθώς το ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο δεν δεχόταν την ασυνήθιστη διοικητική της δομή. Η απόφαση είχε τελικά αποτέλεσμα το Χονγκ Κονγκ να αλλάξει τους σχετικούς κανονισμούς πέρυσι προκειμένου να επιτραπεί στην Alibaba να εισάγει τις μετοχές και στο χρηματιστήριο της ασιατικής μητρόπολης.

Ελπίδα των τραπεζιτών είναι πως το παράδειγμά της πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλοι κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί οι οποίοι είναι ήδη εισηγμένοι στις ΗΠΑ. Η τελετή για την εισαγωγών των μετοχών της Alibaba πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την επόμενη Τρίτη και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεδομένων των διαδηλώσεων που συνεχίζονται στην πόλη.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:23 - 20 Νοε 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.