ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό τουρκικό έλεγχο γερμανικές και ρωσικές θυγατρικές της Thomas Cook

08:59 - 02 Δεκ 2019 | Επιχειρήσεις
Υπό τουρκικό έλεγχο γερμανικές και ρωσικές θυγατρικές της Thomas Cook
O τουρκικός όμιλος Anex Tour απέκτησε τις δύο θυγατρικές εταιρείες της πτωχευμένης Thomas Cook σε Γερμανία και Ρωσία, με στόχο να ισχυροποιήσει την παρουσία του στην αγορά.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Anex Tour κ. Necet Kockar, στόχος του τουρκικού ομίλου είναι να αναδειχθεί σε δεύτερο ισχυρότερο ταξιδιωτικό οργανισμό του κόσμου μετά τον όμιλο TUI διακινώντας 8 εκατ. ταξιδιώτες.

Αντίστοιχα, ο όμιλος προσδοκά να φτάσει τα ετήσια έσοδα της τάξης των 10 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Kockar, η εν λόγω εξαγορά είναι μόνο η πρώτη φάση του σχεδίου, καθώς η συνέχεια περιλαμβάνει συζητήσεις με την κινεζική Fosun για το ενδεχόμενο εξαγοράς και θυγατρικών του βρετανικού βραχίονα του Thomas Cook.

Οι εταιρείες που εξαγοράστηκαν

Αναλυτικά, στα πλαίσια της συμφωνίας, στην αγορά της Ρωσίας η τουρκική εταιρεία  εξαγοράζει τον ταξιδιωτικό όμιλο Intourist. Είναι ο ταξιδιωτικός οργανισμός που είχε δημιουργήσει το 1929 η τότε Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) ο οποίος ιδιωτικοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, πέρασε στον έλεγχο της εταιρείας συμμετοχών Sistema του Ρώσου ολιγάρχη Vladimir Yevtushenkov για να εξαγοραστεί από τον Thomas Cook στα τέλη του 2018. Σύμφωνα με το πλάνο της Anex, μετά την εξαγορά προβλέπεται η ανακεφαλαιοποίηση και η αναδιοργάνωση της εταιρείας ώστε στη συνέχεια να διατεθούν μετοχές στο ευρύ κοινό μέσω δημόσιας εγγραφής.

Αντίστοιχα, στη Γερμανία η συμφωνία περιλαμβάνει την εξαγορά των Oger Tours, Bucher Reisen και Neckermann. Είναι οι τρεις θυγατρικές της Thomas Cook στη Γερμανία, οι οποίες και αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο κομμάτι των δραστηριοτήτων του στη χώρα.

Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς, η συμφωνία αυτή αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο και στη χώρα μας, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι ένα μεγάλο μέρος των τουριστών αυτών θα κατευθυνθούν πλέον προς την Τουρκία, παίρνοντας μερίδιο από την ελληνική αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.