ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ναυάγησε» το σχέδιο εξαγοράς Nokia και Ericsson από τις ΗΠΑ

13:50 - 08 Φεβ 2020 | Επιχειρήσεις
«Ναυάγησε» το σχέδιο εξαγοράς Nokia και Ericsson από τις ΗΠΑ
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου απέρριψαν την Παρασκευή μια παράδοξη πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσουν να αγοράσουν τα πλειοψηφικά πακέτα των δύο κύριων ανταγωνιστριών εταιρειών της κινεζικής Huawei.

Ο Μπαρ, πρώην γενικός σύμβουλος στην Verizon Communications Inc δήλωσε την Πέμπτη πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να εξετάσουν να αγοράσουν ένα «μερίδιο ελέγχου» στη φινλανδική Nokia και τη σουηδική Ericsson για να αντιπαρατεθούν στην κυριαρχία της Huawei στο δίκτυο 5G.

Ο Κούντλοου τόνισε, σύμφωνα με το Reuters, πως οι ΗΠΑ εργάζονται στενά με την Nokia και την Ericsson, επισημαίνοντας πως ο εξοπλισμός των εταιρειών είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη των υποδομών του δικτύου 5G. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «η αμερικανική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στην εξαγορά επιχειρήσεων είτε πρόκειται για εσωτερικές είτε για ξένες», σημειώνοντας πως «τίποτε δεν απαγορεύει στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες να τις αποκτήσουν».

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό στον υπουργό Δικαιοσύνης Μπαρ, αλλά πιστεύουμε ότι ο καλύτερος δρόμος για να προχωρήσουμε είναι αυτός που ανακοίνωσε μόλις πριν από λίγες μέρες ο Αζίτ Πάι», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις προσπάθειες του προέδρου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) να ελευθερώσει περισσότερο φάσμα για τη χρήση του ασύρματου δικτύου 5G. Ο ίδιος δήλωσε ότι «Αυτό είναι το σχέδιο που ο πρόεδρος έχει εγκρίνει και αυτό θα προωθηθεί», προσθέτοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επεκτείνουν το 5G «χρησιμοποιώντας τη δύναμη της ελεύθερης αγοράς και των αμερικανικών εταιρειών».

Η μετοχή της Nokia έκλεισε με άνοδο 4% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η μετοχή της Ericsson ενισχύθηκε σχεδόν κατά 5,4% στον δείκτη Nasdaq την Παρασκευή.

Η Nokia και η Ericsson έχουν και από κοινού χρηματιστηριακή αξία ύψους περίπου 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων και όπως αναφέρε το πρακτορείο δεν είναι σαφές από ποια κονδύλια θα μπορούσε ενδεχομένως η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντλήσει χρήματα για να αγοράσει μετοχές των εταιρειών, είτε αν μια τέτοια αγορά την ενέκριναν ξένες ρυθμιστικές αρχές.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 08 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.