ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Airbnb: Δικαίωμα «μπλοκαρίσματος» σε περιπτώσεις μακροπρόθεσμης στέγασης

15:43 - 02 Απρ 2020 | Επιχειρήσεις
Airbnb: Δικαίωμα «μπλοκαρίσματος» σε περιπτώσεις μακροπρόθεσμης στέγασης
«Ανάσα» για τις ευρωπαϊκές πόλεις, που βρίσκονται σε διαμάχη με την Airbnb, έδωσε η πρόταση του Γενικού εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία όσες πόλεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την μακροπρόθεσμη στέγαση έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν κατά περίπτωση τις μισθώσεις, που γίνονται μέσω της πλατφόρμας.

Κατά τον γενικό εισαγγελέα Μισέλ Μπόμπεκ, η οδηγία για τις υπηρεσίες εφαρμόζεται στη βραχυχρόνια μίσθωση επιπλωμένων καταλυμάτων στο πλαίσιο της ομότιμης οικονομίας. Η ανεπάρκεια οικημάτων για μακροχρόνια στέγαση αποτελεί επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει εθνικό μέτρο το οποίο επιβάλλει τη λήψη αδείας για την κατ’ επανάληψη βραχυχρόνια εκμίσθωση καταλυμάτων σε περιστασιακή πελατεία η οποία δεν εγκαθίσταται μόνιμα εκεί.

Ο Γενικός εισαγγελέας ανέφερε επίσης στην εισήγησή του ότι η καταπολέμηση στεγαστικών προβλημάτων και η επιδίωξη της διασφάλισης της διαθεσιμότητας επαρκών οικημάτων, ιδίως σε πόλεις που αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς συνιστούν θεμιτούς δικαιολογητικούς λόγους για τη θέσπιση συστημάτων χορήγησης αδειών, οι οποίοι ανάγονται, γενικότερα, σε κοινωνική πολιτική.

H υπόθεση αφορά την μήνυση κατά της Airbnb από την πόλη του Παρισιού η οποία κατηγορεί την εταιρεία για δημοσίευση περίπου χιλίων παράνομων διαφημίσεων για ενοικιάσεις ακινήτων. Οι Αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας ζητούν 12,5 εκατ. ευρώ από την αμερικανική εταιρεία και ανησυχούν για την μετατροπή ολόκληρων συνοικιών της πόλης σε «αποστειρωμένες τουριστικές ζώνες».

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Παρίσι μπορούν να νοικιάσουν τις ιδιοκτησίες τους σε βραχυπρόσθεσμες μισθωτικές πλατφόρμες για 120 μέρες τον χρόνο. Οι διαφημίσεις πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν έναν αριθμό εγγραφής ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ιδιοκτησίες δεν θα ενοικιάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Airbnb: 250 εκατ. δολάρια για αποζημιώσεις παγκοσμίως πλην Κίνας

Τελευταία τροποποίηση στις 15:45 - 02 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.