ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Google-Apple: Λανσάρουν εφαρμογή που θα γνωστοποιεί επαφές με κρούσματα κορονοϊού

21:44 - 10 Απρ 2020 | Επιχειρήσεις
Google-Apple: Λανσάρουν εφαρμογή που θα γνωστοποιεί επαφές με κρούσματα κορονοϊού
Apple και Google ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν λογισμικό για τα smartphones το οποίο θα μπορεί να γνωστοποιεί στον χρήστη αν έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που προσβλήθηκε από κορονοϊό.

Οι δυο εταιρείες συνασπίστηκαν για να λανσάρουν το εργαλείο εντός λίγων μηνών και να το εντάξουν στα λειτουργικά συστήματα των δισεκατομμυρίων iPhones και Android συσκευών ανά τον κόσμο, γράφουν οι New York Times. Θα επιτρέπει στις συσκευές διαρκώς να εντοπίζουν άλλες συσκευές που βρίσκονται κοντά, μέσω Bluetooth, ενεργοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως «contact tracing» της ασθένειας.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η δουλειά που γίνεται μπορεί να αποδειχτεί σημαντική στη μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας. Οι υγειονομικές αρχές έχουν τονίσει ότι η βελτιωμένη παρακολούθηση των κρουσμάτων και των επαφών τους μπορεί να ανακόψει την εξάπλωση και τέτοια μέτρα έχουν ληφθεί σε χώρες όπως η Νότια Κορέα που διεξάγει επίσης μαζικά τεστ.

Ωστόσο ταυτόχρονα δημιουργούνται και σοβαρά ερωτήματα. «Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο εργαλείο, όμως δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ιδιωτικότητας», είπε ο Mike Reid βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Δεν θα είναι η μόνη λύση, αλλά ως τμήμα μιας τεχνολογικής απάντησης, έχει να παίξει ένα ρόλο».

Ο επικεφαλής της Google έγγραψε στο Twitter ότι θα υπάρξουν «ισχυροί έλεγχοι και προστασία για την ιδιωτικότητα των χρηστών».

Με το εργαλείο, κάποιος που έχει κολλήσει τον ιό θα ενημερώνει το application μιας δημόσιας αρχής ότι είναι φορέας και μετά θα στέλνεται «συναγερμός» σε ανθρώπους που βρέθηκε κοντά το προηγούμενο διάστημα.

Google και Apple ξεκαθάρισαν ότι οι χρήστες θα έχουν επιλογή να χρησιμοποιήσουν ή όχι την εφαρμογή.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:20 - 10 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.