ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Intel εξετάζει τη διακοπή της παραγωγής τσιπ

19:18 - 25 Ιουλ 2020 | Επιχειρήσεις
Η Intel εξετάζει τη διακοπή της παραγωγής τσιπ
Η απόφαση της Intel Corp. να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες την παραγωγή σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής, στην οποία η εταιρεία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριάρχησαν στη βιομηχανία ημιαγωγών. Η κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο και τη γεωπολιτική.

Υπήρξε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιπ στα περισσότερα από τα τελευταία 30 χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι περισσότερες άλλες αμερικανικές εταιρείες κατασκευής τσιπ έκλεισαν ή πούλησαν τα εγχώρια εργοστάσια πριν από χρόνια και είχαν άλλες επιχειρήσεις να κατασκευάζουν τα εξαρτήματα τους, κυρίως στην Ασία. Η Intel τα διατήρησε, υποστηρίζοντας ότι έτσι δημιουργεί καλύτερα τσιπ. Αυτή η στρατηγική είναι τώρα υπό κατάρρευση, με τα εργοστάσια της εταιρείας να αγωνίζονται να συμβαδίσουν με την τελευταία διαδικασία παραγωγής.

Αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Bob Swan, είπε ότι η Intel εξετάζει το ενδεχόμενο εξωτερικής ανάθεσης, οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 16% την Παρασκευή, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο, όταν το χρηματιστήριο έκανε βουτιά, τις πρώτες μέρες της πανδημίας Covid-19.

Ο Swan υποστηρίζει ότι το πού κατασκευάζεται ένα τσιπ δεν είναι τόσο σημαντικό. Ωστόσο, η εγχώρια παραγωγή τσιπ έχει γίνει εθνική προτεραιότητα για την Κίνα και ορισμένοι πολιτικοί των ΗΠΑ και εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας θεωρούν ότι η αποστολή αυτής της τεχνικής τεχνογνωσίας στο εξωτερικό αποτελεί δυνητικά επικίνδυνο λάθος.

Τα τσιπ Xeon της Intel τρέχουν σε υπολογιστές και κέντρα δεδομένων που υποστηρίζουν το σχεδιασμό πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, διαστημικών σκαφών και αεροπλάνων, ενώ βοηθούν ταυτόχρονα τις κυβερνήσεις να προσπεράσουν γρήγορα σημαντικές πληροφορίες.

Πολλοί από αυτούς τους επεξεργαστές κατασκευάζονται σε εγκαταστάσεις στο Όρεγκον, την Αριζόνα και το Νέο Μεξικό. Εάν η Intel αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες αυτό το έργο, πιθανότατα θα δοθεί στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), η οποία επικεντρώνεται στην παραγωγή και είναι σήμερα παγκόσμιος ηγέτης. Βρίσκεται στο Hsinchu, μια από τις κοντινότερες πόλεις της Ταϊβάν στην Κίνα, η οποία θεωρεί το νησί της Ασίας περισσότερο μία επαρχία παρά μία ανεξάρτητη χώρα.

Με την εξωτερική ανάθεση τεχνολογίας αιχμής, πιθανώς στην TSMC, η Intel θα παραδώσει την κύρια πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της, που κατέχει εδώ και 50 χρόνια, σημειώνουν αναλυτές.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:29 - 25 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.