ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HSBC: Χρηματοδοτήσεις ύψους $1 τρισ. για την πράσινη μετάβαση

09:22 - 09 Οκτ 2020 | Επιχειρήσεις
HSBC: Χρηματοδοτήσεις ύψους $1 τρισ. για την πράσινη μετάβαση
Στόχο τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για ολόκληρη την πελατειακή της βάση το αργότερο έως το 2050, έθεσε η HSBC, όπως δήλωσε στο Reuters, ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Νόελ Κουίν.

Ειδικότερα, η HSBC, ενώ θα παράσχει χρηματοδότηση μεταξύ 750 δισ. και 1 τρισ. δολαρίων για να βοηθήσει τους πελάτες της να κάνουν τη μετάβαση, σε μια δήλωση που αντικατοπτρίζει τη στάση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος απέναντι στους στόχους για την κλιματική αλλαγή.

«Ο κορονοϊός αποτέλεσε μια κλήση αφύπνισης για όλους μας, συμπεριλαμβανομένου και εμένα προσωπικά, έχουμε δει πόσο εύθραυστη είναι η παγκόσμια οικονομία σε ένα μείζον γεγονός, σε αυτήν την περίπτωση ένα υγειονομικό γεγονός, το οποίο μας αναδεικνύει η πραγματικότητα ενός σημαντικού κλιματικού γεγονότος τι θα μπορούσε να κάνει,» είπε ο Κουίν στο Reuters σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε μέσω βίντεο.

Παράλληλα, ο στόχος της ίδιας της τράπεζας είναι να επιτύχει μηδενικές εκπομπές στις δικές της δραστηριότητες έως το 2030, πρόσθεσε.

Ενώ άλλες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η NatWest έχουν ήδη θέσει παρόμοιους στόχους, ο στόχος της HSBC να το επιτύχει σε μια τεράστια πελατειακή βάση με βάση την Ασία, είναι μια από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις που έχει θέσει μέχρι σήμερα μία παγκόσμια τράπεζα.

Ωστόσο, η τράπεζα θα παρακολουθείται στενά για το πόσο γρήγορα και πλήρως επιδιώκει τους νέους της στόχους, οι οποίοι αναφέρονται κυρίως ως «στόχοι» παρά σκληρές δεσμεύσεις.

Επίσης θα ελέγχεται στο κατά πόσον συνεχίζει να χρηματοδοτεί ορισμένους πελάτες που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα, ιδίως στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Η HSBC βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση από ακτιβιστές, μετόχους και πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, χρηματοδοτώντας τα ορυκτά καύσιμα και άλλα περιβαλλοντικά επιβλαβή έργα.

Ο Κουίν είπε ότι η τράπεζα επικεντρώνεται στην επέκταση από τις πολιτικές μετάβασης από τον άνθρακα στις κεφαλαιαγορές, σε ένα ευρύτερο πεδίο που περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητές της στη χρηματοδότηση, στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στις εταιρικές και λιανικές τραπεζικές συναλλαγές.

«Αυτό που δίνουμε στην αγορά είναι μια φιλοδοξία ότι η συνολική χρηματοδότησή μας έως το 2050 θα είναι καθαρά μηδενική από ρύπους, αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο έπαθλο ή στόχος από το να επιλέξουμε ένα τμήμα του χαρτοφυλακίου μας και να πούμε «δεν πρόκειται να σε χρηματοδοτήσω» γιατί δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος», τόνισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:29 - 09 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.