ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απόφαση-ορόσημο για την Uber: Οι οδηγοί έχουν εργασιακά δικαιώματα

16:45 - 19 Φεβ 2021 | Επιχειρήσεις
Απόφαση-ορόσημο για την Uber: Οι οδηγοί έχουν εργασιακά δικαιώματα
Απόφαση «σταθμό» για την απασχόληση έλαβε το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς απέρριψε την έφεση της Uber και έκρινε ότι οι οδηγοί της πρέπει να χαρακτηριστούν εργαζόμενοι με πρόσβαση στον ελάχιστο μισθό και την άδεια μετ’ αποδοχών.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε ομόφωνα ότι οι οδηγοί της Uber έχουν εργασιακά δικαιώματα όπως ο κατώτατος μισθός, σε ένα πλήγμα στην εταιρεία μίσθωσης οχημάτων με οδηγό (ride-hailing), που μπορεί να έχει επιπτώσεις για εκατομμύρια άλλους στην οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης (gig economy).

Σε μια υπόθεση που ξεκίνησε από δύο οδηγούς, όπως θυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δικαστήριο του Λονδίνου αρμόδιο για εργατικά ζητήματα έκρινε το 2016 ότι οι δύο αυτοί οδηγοί δικαιούνται παροχές όπως άδεια μετ’ αποδοχών και διαλείμματα ξεκούρασης.

Οι οδηγοί της Uber αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή ως αυτοαπασχολούμενοι, το οποίο σημαίνει πως βάσει νόμου δικαιούνται την ελάχιστη μόνο προστασία. Η εταιρεία που εδρεύει στη Silicon Valley κατέθεσε έφεση κατά της αρχικής απόφασης, φθάνοντας έως το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει ομόφωνα την έφεση της Uber», δήλωσε ο δικαστής Τζορτζ Λέγκατ. «Η νομοθεσία έχει στόχο να προσφέρει συγκεκριμένη προστασία σε ευπαθείς πολίτες που έχουν περιορισμένο ή και καθόλου δικαίωμα λόγου για τον μισθό και τις εργασιακές τους συνθήκες».

Πλέον δεκάδες χιλιάδες οδηγοί της Uber μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα να χαρακτηριστούν ως εργαζόμενοι και η εταιρεία θα ζητήσει αποζημίωση για χιλιάδες οδηγούς, οι οποίοι λένε ότι δικαιούνται κατά μέσο όρο 12.000 λίρες (16.700 δολάρια) ο καθένας.

Η Uber ανέφερε ότι η ετυμηγορία δεν αφορά το σύνολο των 60.000 οδηγών που έχει σήμερα στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων 45.000 στο Λονδίνο.

«Σεβόμαστε την απόφαση του Δικαστηρίου που επικεντρώνεται σε ένα μικρό αριθμό οδηγών που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή της Uber το 2016», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας για τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη Τζέμι Χέιγουντ. «Δεσμευόμαστε να κάνουμε περισσότερα και θα συζητήσουμε με κάθε έναν ενεργό οδηγό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, για να κατανοήσουμε τις αλλαγές που θέλουν να δουν».

Σημειώνεται ότι το Λονδίνο είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο επικερδείς αγορές της Uber, με 45.000 οδηγούς και 3,5 εκατομμύρια άτομα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή μία φορά κάθε 90 ημέρες.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:46 - 19 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.