ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Nike «ξόρκισε» νομικά τα «Παπούτσια του Σατανά»

12:40 - 10 Απρ 2021 | Επιχειρήσεις
Η Nike «ξόρκισε» νομικά τα «Παπούτσια του Σατανά»
Η Nike ανακοίνωσε διακανονισμό με την MSCHF Product Studio, που παρήγαγε τα αποκαλούμενα «παπούτσια του σατανά».

Τα «Satan Shoes» υποτίθεται ότι περιέχουν μια σταγόνα ανθρώπινου αίματος στην σόλα και η Nike πέτυχε συμφωνία για εθελοντική ανάκληση ως μέρος νομικής διευθέτησης.

Τα αθλητικά που κοστίζουν 1.018 $ είναι τροποποιημένα Nike Air Max 97s. Μόνο 666 ζευγάρια δημιουργήθηκαν και όλα, εκτός από ένα, έχουν αποσταλεί.

Η καλλιτεχνική ομάδα MSCHF θα προσφέρει πλήρεις επιστροφές χρημάτων στους πελάτες με σκοπό να αφαιρέσουν τα παπούτσια από την κυκλοφορία, δήλωσε η Nike.

Ο διακανονισμός επιλύει μια αγωγή παραβίασης εμπορικών σημάτων που υπέβαλε η Nike.

Τα παπούτσια παράχθηκαν από την καλλιτεχνική συλλογή του Μπρούκλιν σε συνεργασία με τον ράπερ Lil Nas X, ο οποίος κράτησε το τελευταίο ζευγάρι για να επιλέξει τον παραλήπτη. Η MSCHF είπε ότι θα κρατήσει το τελευταίο ζευγάρι παπουτσιών.

Δεν δημοσιοποιήθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τα παπούτσια ‘Jesus’ που παράχθηκαν από την MSCHF το 2019 τα οποία επίσης χρησιμοποιούν το μοντέλο Air Max 97 ως βάση.

"Η MSCHF άλλαξε αυτά τα παπούτσια χωρίς την άδεια της Nike. Η Nike δεν είχε καμία σχέση με τα Satan Shoes ούτε με τα Jesus Shoes", δήλωσε η Nike.

Τα παπούτσια περιορισμένης έκδοσης (limited edition) μπορούν να φτάσουν ακόμη υψηλότερες τιμές μεταξύ των συλλεκτών, οπότε δεν είναι σαφές πόσοι – αν υπάρχουν -  πελάτες θα επιστρέψουν τα προϊόντα.

Η Nike μήνυσε την MSCHF την περασμένη εβδομάδα ισχυριζόμενη ότι τα «Satan Shoes» ήταν πιθανό να προκαλέσουν σύγχυση και να δημιουργήσουν μια εσφαλμένη σχέση μεταξύ των προϊόντων της MSCHF και της εταιρείας. Ωστόσο, η MSCHF είπε ότι τα παπούτσια ήταν "ατομικά αριθμημένα έργα τέχνης" και δεν προκάλεσαν σύγχυση.

Συμφωνώντας με τη Nike, ένας ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε προσωρινή απόφαση περιορισμού την περασμένη Πέμπτη.

Ο Ντέιβιντ Μπερνστάιν, της ομάδας δικαστικών διαφορών πνευματικής ιδιοκτησίας Debevoise & Plimpton και εκπρόσωπος της MSCHF, δήλωσε ότι τα καλλιτεχνικά μηνύματα που η συλλογή καλλιτεχνών ελπίζει να μεταδώσει ενισχύθηκαν δραματικά από την αγωγή.

"Η MSCHF σκόπευε να σχολιάσει τον παραλογισμό της κουλτούρας συνεργασίας που ασκούν ορισμένες μάρκες, αλλά και την ολέθρια έλλειψη ανεκτικότητας", εξήγησε σε μια δήλωση αφού δημοσιεύτηκαν τα νέα για τον διακανονισμό, προσθέτοντας ότι η MSCHF "ήταν ευχαριστημένη που επιλύθηκε η αγωγή".

Exbfpl2WgAAQkl8 resized

Η MSCHF πούλησε τα μαυροκόκκινα παπούτσια σε λιγότερο από ένα λεπτό την περασμένη εβδομάδα. Το λανσάρισμα συνέπεσε με την κυκλοφορία του τελευταίου τραγουδιού του Lil Nas X Montero (Call Me By Your Name), το οποίο είχε κάνει το ντεμπούτο του στο YouTube ημέρες νωρίτερα.

Το τραγούδι παρουσιάζει τον ράπερ, ο οποίος αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος το 2019, να γιορτάζει τη σεξουαλικότητά του, απορρίπτοντας τις προσπάθειες να τον ντροπιάσει. Σε ένα πολύ στυλιζαρισμένο μουσικό βίντεο, γλιστράει από έναν πόλο από τον παράδεισο στην κόλαση και χορεύει προκλητικά με τον Σατανά, στη συνέχεια σπάει το λαιμό του Σατανά και κλέβει τα κέρατά του.

Οι εικόνες και τα παπούτσια αναφέρονται και στο στίχο της Βίβλου Λουκάς 10:18 - «Τους είπε λοιπόν, «Είδα τον Σατανά να πέφτει σαν αστραπή από τον ουρανό».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:39 - 10 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.