ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δίκη για Airbus και AirFrance για τη συντριβή του 2009

10:59 - 13 Μαϊ 2021 | Επιχειρήσεις
Δίκη για Airbus και AirFrance για τη συντριβή του 2009
Δώδεκα χρόνια αφότου ένα αεροσκάφος της Air France Airbus έπεσε στον Ατλαντικό οδηγώντας στο θάνατο 228 άτομα, ένα γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η αεροπορική εταιρεία και ο κατασκευαστής θα πρέπει να δικαστούν για ακούσια ανθρωποκτονία.

Το δικαστήριο του Παρισιού ανέτρεψε απόφαση που είχε ληφθεί πριν από δύο χρόνια και υποστήριξε συστάσεις από εισαγγελείς.

Η πτήση AF447 από το Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία προς το Παρίσι έπεσε την 1η Ιουνίου 2009, σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιλότοι είχαν χάσει τον έλεγχο όταν οι αισθητήρες ταχύτητας αέρα πάγωσαν.

Τόσο η αεροπορική εταιρεία όσο και ο κατασκευαστής σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση.

Ήταν η χειρότερη συντριβή στην ιστορία της Air France, όταν το Airbus A330 εξαφανίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό σε μια καταιγίδα. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να βρεθούν τα συντρίμμια, τα οποία τελικά εντοπίστηκαν από τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια το 2011, μετά από αναζήτηση 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων του πυθμένα του ωκεανού.

Ένας συνδυασμός τεχνικής αστοχίας που αφορούσε τους αισθητήρες Pitot του αεροπλάνου κατά τη διάρκεια της καταιγίδας και την αδυναμία των πιλότων να αντιδράσουν στο σβήσιμο του αεροπλάνου οδήγησε να βυθιστεί στη θάλασσα με ταχύτητα 3.352 μέτρα ανά λεπτό, κατέληξαν οι Γάλλοι ερευνητές το 2012.

Καθώς οι πιλότοι είχαν μπερδευτεί από τις ελαττωματικές μετρήσεις ταχύτητας του αέρα, έστρεψαν κατά λάθος τη μύτη του αεροπλάνου προς τα πάνω όταν σταμάτησε αντί προς τα κάτω. Από το δυστύχημα, η εκπαίδευση πιλότου έχει βελτιωθεί και οι αισθητήρες ταχύτητας αντικαταστάθηκαν.

Οι οικογένειες αυτών που πέθαναν, καθώς και τα σωματεία των πιλότων, αγωνίζονται εδώ και χρόνια για μια δίκη, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι Χιου Σόφιλντ.

Οι δικαστές είχαν αρχικά κατηγορήσει τόσο την αεροπορική εταιρεία όσο και τον κατασκευαστή για ανθρωποκτονία, αλλά ο εισαγγελέας του Παρισιού συνέστησε τότε ότι μόνο η Air France θα πρέπει να δικαστεί. Τον Σεπτέμβριο του 2019, οι κατηγορίες εναντίον και των δύο αποσύρθηκαν, επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να διωχθούν.

Τόσο ο γενικός εισαγγελέας όσο και ο εισαγγελέας του Παρισιού αμφισβήτησαν την απόφαση αυτή και το Εφετείο του Παρισιού αποφάσισε την Τετάρτη ότι τόσο η αεροπορική εταιρεία όσο και η Airbus θα έπρεπε να τεθούν σε δίκη.

"Είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό το να αισθανόμαστε ότι τελικά όσα λέγαμε εισακούστηκαν από τα δικαστήρια", δήλωσε η Danièle Lamy, επικεφαλής της ομάδας υποστήριξης των οικογενειών των θυμάτων. "Λυπούμαστε απλώς που χρειάστηκαν 12 χρόνια για να φτάσουμε εδώ - 12 χρόνια ασταθούς αποφασιστικότητας, γεμάτα αβεβαιότητα, απογοητευτικές και σκοτεινές διαδικασίες, και αποθάρρυνση, αλλά δεν τα παρατήσαμε ποτέ."

Υπάρχει μικρή προοπτική για κάποια δίκη σύντομα. Η Air France δήλωσε ότι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα και μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο ανώτατο εφετείο. Η Airbus δήλωσε επίσης ότι θα ασκήσει έφεση, επιμένοντας ότι η απόφαση "δεν αντικατοπτρίζει με κανένα τρόπο τα συμπεράσματα της έρευνας που οδήγησε στην απόρριψη της υπόθεσης υπέρ της Airbus".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.