ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Το αφεντικό της Nike υπερασπίζεται τη δραστηριότητα της εταιρείας

14:18 - 28 Ιουν 2021 | Επιχειρήσεις
Κίνα: Το αφεντικό της Nike υπερασπίζεται τη δραστηριότητα της εταιρείας
Το αφεντικό της Nike προχώρησε σε υπεράσπιση της δραστηριότητάς της στην Κίνα αφού αντιμετώπισε ένα μποϊκοτάζ των καταναλωτών εκεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος John Donahoe είπε ότι "η Nike είναι ένα εμπορικό σήμα από την Κίνα και για την Κίνα" ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τον ανταγωνισμό από άλλες κινεζικές μάρκες.

Ο κ. Donahoe μίλησε κατά τη διάρκεια μιας κλήσης με αναλυτές της Wall Street σχετικά με την τελευταία έκθεση κερδών της Nike.

Τα σχόλια ακολούθησαν αφού ο κολοσσός αθλητικών ειδών χτυπήθηκε πρόσφατα από μια αντίδραση για δηλώσεις σχετικά με την Σινγιάνγκ.

Ο κ. Donahoe έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με τα κέρδη του τέταρτου τετραμήνου της Nike, τα οποία έδειξαν ότι τα έσοδα διπλασιάστηκαν στα 12,3 δισ. δολάρια για τους τρεις μήνες έως τα τέλη Μαρτίου.

Αυτό βοήθησε την εταιρεία να ανακάμψει με κέρδος 1,5 δισ. Δολαρίων, από τη ζημία 790 εκατομμυρίων δολαρίων στα βάθη της πανδημίας ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τα έσοδα στην Κίνα αυξήθηκαν σε περισσότερα από 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν έφτασαν τις προσδοκίες της Wall Street για 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Donahoe δήλωσε ότι παραμένει σίγουρος ότι η Κίνα θα συνεχίσει να είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά για την εταιρεία λόγω των πολλών ετών επενδύσεών της εκεί.

“Πάντα κάνουμε μια μακροπρόθεσμη εξέταση. Είμαστε στην Κίνα για πάνω από 40 χρόνια", είπε.

«Ο Phil [Knight] επένδυσε σημαντικό χρόνο και ενέργεια στην Κίνα τις πρώτες μέρες και σήμερα είμαστε η μεγαλύτερη αθλητική μάρκα εκεί», είπε αναφέροντας τον συνιδρυτή και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Nike που είδε για πρώτη φορά τις δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα.

Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 14% κατά τη διάρκεια συναλλαγών μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη.

Γιατί μποϊκοτάραν την Nike στην Κίνα;

Αρκετές δυτικές μάρκες, συμπεριλαμβανομένης της Nike και της σουηδικής λιανικής μόδας H&M, αντιμετώπισαν πρόσφατα αντιδράσεις από Κινέζους αγοραστές, αφού οι εταιρείες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την υποτιθέμενη χρήση καταναγκαστικής εργασίας από τους Ουιγούρους στην παραγωγή βαμβακιού.

Τον Μάρτιο, μια ομάδα δυτικών χωρών επέβαλε κυρώσεις σε αξιωματούχους στην Κίνα για παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά της κυρίως μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Οι κυρώσεις θεσπίστηκαν ως συντονισμένη προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Τον Δεκέμβριο, το BBC δημοσίευσε ένα ερευνητικό ρεπορτάζ βασισμένο σε μια νέα έρευνα που έδειχνε ότι η Κίνα αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Ουιγούρων, σε χειρονακτική εργασία στα χωράφια βαμβακιού στην περιοχή Σινγιάνγκ.

Ποιά είναι η Σινγιάνγκ και ποιοι είναι οι Ουιγούροι;

Η Σινγιάνγκ, η μεγαλύτερη περιοχή της Κίνας, παράγει περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου βαμβακιού. Μια αυτόνομη περιοχή θεωρητικά, στην πραγματικότητα αντιμετωπίζει αυξανόμενους περιορισμούς τα τελευταία χρόνια.

Εκατομμύρια Ουιγούροι της Κίνας, μια μουσουλμανική μειονότητα που βλέπει τον εαυτό της ως πολιτιστικά και εθνικά κοντά στα κράτη της Κεντρικής Ασίας, ζουν στη Σινγιάνγκ.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η μαζική μετανάστευση των Κινέζων Χαν (η εθνική πλειοψηφία της Κίνας) στη Σινγιάνγκ έχει προκαλέσει εντάσεις με τους Ουιγούρους, η οποία σε ορισμένα σημεία μετατράπηκε σε θανατηφόρα βία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μαζική καταστολή της ασφάλειας και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιτήρησης του κράτους, το οποίο οι επικριτές λένε ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουιγούρων. Η Κίνα λέει ότι αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση του αυτονομισμού και της τρομοκρατίας.

Οι Ουιγούροι βρίσκονται υπο κράτηση σε στρατόπεδα στα οποία έχουν εμφανιστεί ισχυρισμοί βασανιστηρίων, καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής κακοποίησης. Η Κίνα αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι τα στρατόπεδα είναι εγκαταστάσεις «επανεκπαίδευσης» που στοχεύουν στην απομάκρυνση των Ουιγούρων από τη φτώχεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.