ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Google: Πρόστιμο €500 εκατ. για υπόθεση των γαλλικών εκδοτών Τύπου

06:45 - 14 Ιουλ 2021 | Επιχειρήσεις
Google: Πρόστιμο €500 εκατ. για υπόθεση των γαλλικών εκδοτών Τύπου
Η γαλλική ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού χάρισε την Τρίτη στους εκδότες Τύπου της χώρας μια μεγάλη νίκη έναντι της Google.

Το Autorité de la concurrence επέβαλε πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό επειδή δεν τήρησε τα προσωρινά μέτρα που του επιβλήθηκαν πέρυσι, τα οποία απαιτούσαν να διαπραγματευτεί με «καλή πίστη» με τη βιομηχανία του Τύπου για τα τέλη αδειοδότησης.

«Ελπίζαμε ότι η διαπραγμάτευση θα ήταν γόνιμη και ότι τα μέλη θα έπαιζαν το παιχνίδι. Η Google εξακολουθεί να μην φαίνεται να αποδέχεται τον νόμο όπως ψηφίστηκε, αλλά δεν εναπόκειται σε ένα μέλος, ακόμη και κι’αν είναι κυρίαρχο, να ξαναγράψει το νόμο», δήλωσε η πρόεδρος της αρχής, Isabelle de Silva σε δημοσιογράφους.

Η Γαλλία είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων της ΕΕ, η οποία παρέχει στους εκδότες Τύπου δικαίωμα να ζητούν αποζημίωση όταν το περιεχόμενό τους εμφανίζεται σε διαδικτυακές πλατφόρμες - το λεγόμενο γειτονικό δικαίωμα.

Η απόφαση της Τρίτης είναι μεγάλο πλήγμα για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, ο οποίος προσπάθησε να δείξει ότι οι σχέσεις του με τη βιομηχανία Τύπου έχουν ηρεμήσε

Η εταιρεία αναζήτησης πρέπει να υποβάλει προσφορά αμοιβής και να παρέχει στους εκδότες Τύπου τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουν αυτήν την προσφορά εντός δύο μηνών ή θα της επιβληθεί πρόστιμο έως 900.000 ευρώ την ημέρα.

Η γαλλική ειδησεογραφική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του Syndicate των εκδοτών τύπου περιοδικών, του Συλλόγου Τύπου γενικής πληροφόρησης (APIG στα γαλλικά) και της Agence France-Presse (AFP), είχε καταγγείλει στο Autorité de la concurrence ότι η Google δεν διαπραγματεύεται συμφωνίες αδειοδότησης «με καλή πίστη» αφότου οι Γάλλοι νομοθέτες εισήγαγαν το γειτονικό δικαίωμα της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο.

Υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν τήρησε τα προσωρινά μέτρα που επέβαλε η αρχή ανταγωνισμού, η οποία απαιτούσε από την Google να συνομιλήσει με τη βιομηχανία Τύπου για να καταλήξει σε συμφωνία για την πληρωμή ειδήσεων. Εν τω μεταξύ, η APIG και η Google ανακοίνωσαν συμφωνία για την πληρωμή ειδησεογραφικού υλικού τον Ιανουάριο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία αξίζει μόνο 76 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με αυτήν την απόφαση - έχουμε ενεργήσει με καλή πίστη σε όλη τη διαδικασία. Το πρόστιμο αγνοεί τις προσπάθειές μας να επιτύχουμε συμφωνία καθώς και την πραγματικότητα του τρόπου λειτουργίας των ειδήσεων στις πλατφόρμες μας. Μέχρι σήμερα, η Google είναι η μόνη εταιρεία που έχει ανακοινώσει συμφωνίες για γειτονικά δικαιώματα», δήλωσε εκπρόσωπος της Google προσθέτοντας ότι η εταιρεία επρόκειτο να ολοκληρώσει μια παγκόσμια συμφωνία με το AFP.

Το ζήτημα του Google Showcase

Εδώ και χρόνια, η Google βρίσκεται σε αντιπαραθέσεις με εκδότες τύπου σε όλο τον κόσμο για πληρωμή ειδήσεων.

Τους τελευταίους μήνες, φαινόταν να εμφανίζονται σημάδια détente. Για παράδειγμα, ο τεχνολογικός κολοσσός και ο όμιλος πολυμέσων της Murdoch, News Corp, κατέληξαν τον Φεβρουάριο σε μια τριετή συμφωνία αδειοδότησης, που έληξε χρόνια διαφωνίας. Την Τρίτη, την ίδια ημέρα με την απόφαση της γαλλικής αρχής ανταγωνισμού, η Google και η Agence France-Presse ανακοίνωσαν ότι πλησίαζαν σε μια παγκόσμια συμφωνία κάτω από το γειτονικό δικαίωμα.

Αλλά η απόφαση της Τρίτης δείχνει η Google δεν έχει κάνει ακόμα όσα πρέπει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.