ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκές τράπεζες: «Αποθηκεύουν» δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους! Κύριο

19:14 - 06 Σεπ 2021 | Επιχειρήσεις
Ευρωπαϊκές τράπεζες: «Αποθηκεύουν» δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους!
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης κρατούν κατά μέσο όρο 20 δισεκατομμύρια ευρώ (23,7 δισεκατομμύρια δολάρια) κάθε χρόνο σε φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η ανάλυση εκτιμά πως το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 14% των συνολικών κερδών τους.

Η έκθεση του Παρατηρητηρίου Φορολογίας της ΕΕ δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (6/9) και εξετάζει τις δραστηριότητες 36 συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών, με έδρα σε 11 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες υπόκεινται σε υποχρεωτική αναφορά για τις ενέργειές τους

Στη λίστα φορολογικών παραδείσων της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται οι: Μπαχάμες, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Καϊμάν, Γκέρνσεϊ, Γιβραλτάρ, Χονγκ Κονγκ, Ιρλανδία, Νήσος Μαν, Τζέρσεϋ, Κουβέιτ, Λουξεμβούργο, Μακάο, Μάλτα, Μαυρίκιος, Παναμάς και Κατάρ.

Η έκθεση σημείωσε ότι περίπου το 65% των κερδών των τραπεζών αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό μέσω θυγατρικών εταιρειών. Διαπιστώθηκε επίσης εσφαλμένη ευθυγράμμιση μεταξύ των χωρών όπου πραγματοποιήθηκαν τα κέρδη και εκείνων όπου βρίσκονταν οι εργαζόμενοι. 

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι το 25% των κερδών των τραπεζών καταχωρήθηκε σε χώρες όπου ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής ήταν χαμηλότερος από 15%.

"Συνολικά, αυτά τα στοιχεία δείχνουν σημαντική παρουσία και σταθερή χρήση φορολογικών παραδείσων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια", ανέφεραν στην έκθεση.

«Η κερδοφορία των τραπεζών στους φορολογικούς παραδείσους είναι ασυνήθιστα υψηλή: 238.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, σε αντίθεση με περίπου 65.000 ευρώ σε χώρες που δεν έχουν καταφύγιο», πρόσθεσαν οι συγγραφείς της έκθεσης. «Αυτό υποδηλώνει ότι τα κέρδη που έχουν καταχωρηθεί σε φορολογικούς παραδείσους μετατοπίζονται κυρίως από άλλες χώρες όπου λαμβάνει χώρα η παραγωγή υπηρεσιών».

«Παρατηρούμε μια ποικιλία καταστάσεων: για την HSBC, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών καταφυγίου προέρχεται από ένα μόνο καταφύγιο στο Χονγκ Κονγκ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εμπλέκονται πολλοί φορολογικοί παράδεισοι», αναφέρει επίσης η έκθεση.

Η Standard Chartered κατέγραψε κατά μέσο όρο περίπου το ένα τρίτο των προ φόρων κερδών της σε φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ η Deutsche Bank, η Nord LB και η RBS έκαναν κράτηση, κατά μέσο όρο, πάνω από το 20% των προ φόρων κερδών τους σε "καταφύγια" το διάστημα 2014 και 2020.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.