ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα κορυφαία tweets του Έλον Μασκ που επηρέασαν τις αγορές

08:56 - 16 Δεκ 2021 | Επιχειρήσεις
Τα κορυφαία tweets του Έλον Μασκ που επηρέασαν τις αγορές
Κάποιοι άνθρωποι έχουν την δύναμη να ελέγχουν τις αγορές με μόνο ένα tweet. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, βρίσκεται σίγουρα στην κορυφή αυτής της λίστας.

Για παράδειγμα, μόνο η φωτογραφία του νέου του σκύλου, ένα κουταβάκι Shiba Inu, «εκτόξευσε» την τιμή του κρυπτονομίσματος Shiba Inu. Το σκυλάκι ονομάστηκε Floki, με αποτέλεσμα αυτό το tweet να εκτοξεύσει το ομώνυμο κρυπτονόμισμα.

Το bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, επηρεάζεται επίσης από τα tweets του Μασκ. Τον Μάρτιο, έκανε ένα tweet στο οποίο έλεγε ότι οι πελάτες της Tesla θα μπορούν να αγοράσουν αυτοκίνητα με bitcoin. Ωστόσο, αργότερα τον Μάιο, είπε ότι θα αναβάλλει αυτή την υπηρεσία λόγω των επιπτώσεων που έχουν οι εξορύξεις bitcoin στο περιβάλλον. Αυτό οδήγησε στην πτώση της τιμής του bitcoin κατά 15%.

Τον Ιούνιο, ο Μασκ είπε ότι η Tesla θα δέχεται πληρωμές με bitcoin μόνο όταν οι εξορύξεις αρχίσουν να γίνονται με πιο «καθαρή» ενέργεια, κάτι το οποίο οδήγησε σε αύξηση της τιμής του bitcoin.

«Ο Μασκ έχει γίνει διάσημος ως καινοτόμος σε πολλούς τομείς και τα κατορθώματά του έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών» είπε ο Wael Makarem, ένας διευθυντής της επενδυτικής πλατφόρμας Exness. O Makarem σημείωσε πως ο Μασκ κατάφερε να κάνει κάποια άγνωστα κρυπτονομίσματα, όπως το dogecoin, αξιόπιστα.

Για παράδειγμα, ένα tweet του Μασκ τον Μάιο, στο οποίο έλεγε ότι δουλεύει με τους προγραμματιστές του dogecoin για να βελτιώσει την απόδοσή του ως μέσο πληρωμής οδήγησε σε τεράστια αύξηση στην τιμή του dogecoin εκείνη την ημέρα. Ο Makarem είπε ότι η επιρροή του στην κρύπτο-αγορά μπορεί να ελαττωθεί όσο «ωριμάζει ο τομέας και δημιουργούνται σημαντικές χρήσεις για τα κρυπτονομίσματα εκτός από τις εικασίες».

Ωστόσο, τα tweet του Μασκ δεν περιορίζονται στα κρυπτονομίσματα.

Εταιρείες όπως η Gamestop και η Etsy έχουν δει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των μετοχών τους μόνο και μόνο επειδή ο Μασκ τις ανέφερε.

«Καθώς είναι ο βασικός παράγοντας πίσω από την επιτυχία των Tesla, SpaceX, OpenAI, Neuralink και The Boring Company, ο Μασκ έχει την δυνατότητα να συζητάει για διάφορα θέματα όπως το κρύπτο-οικοσύστημα, οι κεφαλαιαγορές, τα νομίσματα, το πετρέλαιο, τα αυτοκίνητα και η πράσινη ενέργεια. Μετά από την διευρυμένη έκταση της άποψης του Μασκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων αδιαμφισβήτητα ενσωματώνει τις συμβουλές του στις επενδύσεις του και στον τρόπο σκέψης του σχετικά με τις επενδύσεις σε ένα συγκεκριμένο αγαθό, ανεξάρτητα από την αστάθεια που επιμένει», είπε ο CEO του Kalkine Group, Kunal Sawhney.

Ακολουθούν τα κορυφαία tweet του Μασκ που «ταράξαν» τον κρύπτο-κόσμο εντός του 2021:

  1. Ο Μασκ έδειξε τον ενθουσιασμό του για το Etsy

“Αγαπάω κάπως το Etsy”

Τον Ιανουάριο, ο Μασκ έδειξε την εκτίμησή του για το Etsy, την αμερικάνικη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου που έχει γίνει γνωστή για τα χειροποίητα αντικείμενα της και τις προμήθειες για κατασκευές που πουλάει. Αυτό το tweet οδήγησε στην τιμή των μετοχών της Etsy να φτάσει σε μία τιμή ρεκόρ.

  1. Το GameStop ενισχύθηκε

“GameStonk!”

Οι μετοχές του GameStop ήταν πολύ υψηλές μετά από το tweet του Μασκ το οποίο είχε επίσης και ένα λινκ σε μία ομάδα συζητήσεων του Reddit για της μετοχές της Wall Street. Αρκετά μέλη αυτής της ομάδας είχαν αγοράσει πολλές μετοχές της GameStop.

  1. Η σχέση μίσους-αγάπης με το bitcoin

Ο Έλον Μασκ, αρχικά δήλωσε ότι η Tesla θα δέχεται bitcoin ως μέσω πληρωμής αλλά δύο μήνες μετά άλλαξε γνώμη. Και τα δύο tweet επηρέασαν την αγορά και οδηγήσαν σε αντιπαραθέσεις.

«Το γεγονός ότι ανακοίνωσε και άλλαξε την άποψή του τόσο γρήγορα λόγω «περιβαλλοντικών ανησυχιών» έδειξε είτε ότι δεν είχε κάνει αρκετά καλή έρευνα – που δεν είναι πιθανό στην περίπτωση του Μασκ – είτε ότι τον πίεσαν εξωτερικά μέλη» είπε ο Jason Deane, o διευθυντής αναλυτής του bitcoin στο Quantum Economics.

Ο Μασκ υποσχέθηκε ότι θα αρχίσει να αποδέχεται bitcoin ξανά όταν το 50% του δικτύου του bitcoin χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ή καθαρή ενέργεια.

  1. Η δύναμη του doge

Οι τιμές του dogecoin αυξήθηκαν κατά 30% τον Μάιο μετά από tweet του Μασκ ότι συνεργάζεται με προγραμματιστές του dogecoin για να βελτιώσει την απόδοση του νομίσματος. Υποστηρίζει συχνά το dogecoin, καθώς το είχε αποκαλέσει στο παρελθόν «το κρυπτονόμισμα του λαού», κάτι το οποίο οδήγησε σε αύξηση στην τιμή του κατά 60%.

«Ο Μασκ έχει ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πολλές φορές είναι πολλοί περισσότεροι από τους αναγνώστες των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Άρα είναι λογικό να μπορεί να επηρεάζει τόσο πολύ τις αγορές και ειδικά όταν οι αγορές αποτελούνται από επενδυτές που λατρεύουν τα «meme» νομίσματα, είναι σχετικά αρχάριοι, πιστεύουν ότι δεν έχουν πολλά να χάσουν και γι’ αυτό είναι διατεθειμένοι να βάλουν χρήματα στο dogecoin και στο Shiba Inu χωρίς δισταγμό» είπε ο Josh Goodbody, ένας διευθυντής του Qredo.

O Deane είπε ότι τα tweet του για το dogecoin είναι αμφιλεγόμενα καθώς ο Μασκ προωθεί ένα «joke» κρυπτονόμισμα που σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή των επενδυτών.

  1. Διασκέδαση στις πτήσεις

Τον Οκτώβριο, ο Μασκ ανέφερε ότι συζητάει με αεροπορικές εταιρείες για να εγκαταστήσει το Starlink, μία δορυφορική υπηρεσία ίντερνετ που ανήκει στην SpaceX. Αυτό οδήγησε στην πτώση της τιμής των μετοχών της αντίπαλης εταιρείας, Gogo.

  1. Ρώτησε τον κόσμο

Τον Νοέμβριο, ένα από τα πιο περίεργα tweet ήταν από τον Μασκ που ρώτησε τους ακολούθους του αν πρέπει να πουλήσει το 10% των μετοχών του της Tesla.

«Θα τηρήσω το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, όποιο και να είναι» είπε. Αφού το 58% είπε «ναι», οι μετοχές της Tesla έπεσαν σημαντικά και ο Μασκ τήρησε τον λόγο του και πούλησε τις μετοχές.

Ο Μασκ έχει αρκετούς ακόλουθους και μπορεί να κάνει ανακοινώσεις για τις εταιρείες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ο καλύτερος σε αυτό γιατί είναι αστείος και αμφιλεγόμενος και επειδή έχει πάνω από 60 εκατομμύρια ακολούθους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.