ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

TotalEnergies: Δεν ξανασυνεργάζεται με Πούτιν, αλλά δεν διαγράφει ρωσικά assets

17:04 - 26 Μαρ 2022 | Επιχειρήσεις
TotalEnergies: Δεν ξανασυνεργάζεται με Πούτιν, αλλά δεν διαγράφει ρωσικά assets
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Πατρίκ Πουγιάν, υπερασπίστηκε την άρνηση της εταιρείας να αποχωρήσει πλήρως από τη Ρωσία, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί ποτέ ξανά με τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας στον CNBC, ο CEO της TotalEnergies είπε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να διαγράψει τα περιουσιακά στοιχεία (assets) της εταιρείας στη Ρωσία, καθώς αυτό ουσιαστικά θα σήμαινε ότι θα τα παραχωρήσει στον Πούτιν δωρεάν.

«Τι κάνουμε με τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία; ... Δεν είμαι έτοιμος να τα δώσω τζάμπα στους Ρώσους ολιγάρχες ... γιατί παρεμπιπτόντως, θα ήταν αντίθετο με τις κυρώσεις», είπε σε πάνελ στο Φόρουμ της Ντόχα στο Κατάρ και πρόσθεσε: «Αυτά τα assets υπάρχουν, δεν θα τα δώσω δωρεάν στον κ. Πούτιν. Γιατί αυτό θα γίνει, αν φύγουμε σήμερα».

Η γαλλική εταιρεία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για την άρνησή της να διαγράψει τα περιουσιακά της στοιχεία σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Ρωσία -για παράδειγμα τα μερίδιά της στους ρωσικούς παραγωγούς φυσικού αερίου Novatek και Yamal- όπως έκαναν οι ανταγωνιστές της, Shell και BP.

Ωστόσο, ο Πουγιάν υποστήριξε ότι η διαγραφή στην πραγματικότητα «δεν σημαίνει τίποτα» περισσότερο από μια λογιστική πρακτική.

Απαντώντας σχετικά με τα σχέδια εξόδου των αντίπαλων εταιρειών ενέργειας, ο Πουγιάν τόνισε: «Κάνουν ό,τι θέλουν κι εμείς κάνουμε ό,τι θέλουμε», αλλά πρόσθεσε ότι δεν ήξερε πως σχεδίαζαν να φύγουν από τη χώρα χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις. «Θα ήθελα οι συνάδελφοί μου να μου εξηγήσουν πώς θα το κάνουν», συμπλήρωσε.

Αντί για πλήρη έξοδο από τη Ρωσία, η TotalEnergies δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα παρέχει πλέον κεφάλαια για νέα έργα στη Ρωσία και δεν θα ανανεώνει τις συμβάσεις προμήθειας ρωσικού πετρελαίου και αργού. «Είμαστε απολύτως αντίθετοι και καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», τόνισε ο Πουγιάν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.