ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BP: Ζημιά 20,4 δισ. δολαρίων μετά την αποχώρηση από Ρωσία

10:19 - 03 Μαϊ 2022 | Επιχειρήσεις
BP: Ζημιά 20,4 δισ. δολαρίων μετά την αποχώρηση από Ρωσία
Η BP ανακοίνωσε την Τρίτη (3/5) υψηλά κέρδη πρώτου τριμήνου και αυξημένες αγορές μετοχών, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε τεράστια ζημιά μετά την αποχώρησή της από τη Ρωσία, όπου κατείχε σχεδόν το 20% της Rosneft.

Το υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης πρώτου τριμήνου της BP, που χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης για τα καθαρά κέρδη, ανήλθε στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σε σύγκριση με κέρδη 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο και 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η BP θα παρουσίαζε κέρδη 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε επίσης περαιτέρω εξαγορές μετοχών 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, η BP ανέφερε συνολική απώλεια 20,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο. Αυτό περιελάμβανε επιβαρύνσεις προ φόρων 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων που σχετίζονται με την πώληση του μεριδίου της Rosneft ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Πήραμε την απόφαση να φύγουμε από τη Ρωσία εντός 96 ωρών από την εισβολή και σήμερα βλέπετε τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Μπέρναρντ Λούνεϊ στο CNBC την Τρίτη.

Πάντως είπε ότι οι συναλλαγές είχαν «πολύ καλό» ξεκίνημα στη χρονιά και το καθαρό χρέος - το οποίο μειώθηκε στα 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια - μειώθηκε για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο.

«Συνολικά, αν το δούμε αντικειμενικά, ήταν ένα καλό τρίμηνο για την εταιρεία», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έρχονται καθώς η ΕΕ προετοιμάζει το έκτο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το μπλοκ παραμένει διχασμένο ως προς το πώς θα περιορίσει την εξάρτησή του από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Οι μετοχές της BP έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 18% σε ετήσια βάση.

Η BP ανέφερε τεράστια άνοδο στα καθαρά κέρδη ολόκληρου του έτους για το 2021, τα υψηλότερα των τελευταίων οκτώ ετών, υποστηριζόμενη από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εκτοξεύτηκε πέρυσι, με τη χρήση βενζίνης και ντίζελ να αυξάνεται καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να ταξιδεύουν και η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.