Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

«Οι εταιρείες ζητούν κυρίως πιο σύγχρονες επαγγελματικές σχολές και προγράμματα σπουδών, καθώς και μια βελτιωμένη εικόνα της επαγγελματικής κατάρτισης», αναφέρει ο ερευνητής του ifo, Jonas Hennrich. Το 71% των εταιρειών τάχθηκε υπέρ αυτού του στόχου.
Λίγο πάνω από τους μισούς θα ήθελαν, επίσης, να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματικών σχολείων και των επιχειρήσεων κατάρτισης (52%). Το ένα τρίτο θα ήθελε να μπορεί να τοποθετεί τους καταρτιζόμενους πιο ευέλικτα κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάρτισης.
Λίγο λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις (41%) θα ήθελαν να απασχολούν περισσότερους εκπαιδευόμενους. «Ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις έχουν κενές θέσεις μαθητείας», λέει ο Hennrich. Το 53% των μικρών εταιρειών με έως 49 υπαλλήλους δεν μπόρεσαν να προσλάβουν αρκετούς εκπαιδευόμενους, ενώ μόνο το 29% των μεγάλων εταιρειών με 500 ή περισσότερους υπαλλήλους δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις θέσεις κατάρτισης.
Ως επί το πλείστον, οι εταιρείες με δυσκολίες στην εξεύρεση νέων εκπαιδευομένων λαμβάνουν πολύ λίγες αιτήσεις (67%). Αυτό ισχύει ακόμη και για το 82% των μικρών εταιρειών. Μόνο οι μισές από τις μεγάλες εταιρείες επηρεάστηκαν από την έλλειψη αιτήσεων. Για το 64% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, υπάρχει έλλειψη επαρκώς καταρτισμένων υποψηφίων. Αυτό επηρεάζει τις μεγάλες εταιρείες (84%) περισσότερο από τις μικρότερες εταιρείες (43%).