ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά ομολόγων

11:41 - 11 Οκτ 2012 | Ομόλογα
«Δεν είναι βάσιμοι οι φόβοι της αγοράς» αναφέρει η Τράπεζα

Καθησυχαστική για τις προοπτικές της Ευρωζώνης εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο δελτίο Οκτωβρίου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, παρέχοντας πρόσθετες διευκρινίσεις για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (OMT).
 

Σύμφωνα με την ΕΚΤ η σημερινή κατάσταση στη ζώνη του ευρώ χαρακτηρίζεται από σοβαρές στρεβλώσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων οι οποίες προέρχονται, κυρίως, από αβάσιμους φόβους εκ μέρους των επενδυτών για την αναστρεψιμότητα της ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε σοβαρή δυσλειτουργία στη διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών στις αγορές κρατικών ομολόγων, η οποία υπονομεύει τη λειτουργία της νομισματικής πολιτικής.

 

«Αυτό δικαιολογεί την ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ για να μετριαστούν μεσοπρόθεσμα οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών. Έτσι, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (OMT) αν και μη-τυπικό είναι αναγκαίο μέσο νομισματικής πολιτικής για τις σημερινές έκτακτες περιστάσεις στις χρηματοδοτική αγορές», σημειώνεται στην έκθεση της ΕΚΤ, όπου ξεκαθαρίζεται ότι η απευθείας αγορές ομολόγων ως εργαλείο νομισματικής πολιτικής προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

 

Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι οι απευθείας αγορές ομολόγων θα χρησιμοποιηθούν μόνο στο βαθμό που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών και ότι η εκτίμηση αυτή προϋποθέτει μια αυστηρή επιλογή των κρατών μελών που θα υπαχθούν στο ΟΜΤ.

 

Τέλος, σημειώνεται πως η αποτελεσματικότητα του OMT συνδέεται με την έγκαιρη υιοθέτηση από τα κράτη μέλη μακροοικονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.