ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επικίνδυνο το ράλι στα ελληνικά ομόλογα, λένε οι αναλυτές - Δεν έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι

16:44 - 29 Ιαν 2013 | Ομόλογα
Επικίνδυνο το ράλι στα ελληνικά ομόλογα, λένε οι αναλυτές - Δεν έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι
Ένα ισχυρό ράλι στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, των οποίων οι τιμές έχουν τετραπλασιαστεί από τον Ιούνιο, χάνει ταχύτητα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters καθώς οι επενδυτές ακόμα ανησυχούν για τον κίνδυνο εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Αν και το κλίμα γύρω από την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερο από ότι στο πρόσφατο παρελθόν, για να συνεχιστεί το ράλι στα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει οι επενδυτές να αποτιμήσουν ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος Grexit, κάτι που θεωρείται πρόωρο από τους αναλυτές.

 

Οι οικονομολόγοι και οι κάτοχοι ελληνικού χρέους υποστηρίζουν πως τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από την τρικομματική κυβέρνηση της χώρας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κοινωνική αναταραχή και να αποσταθεροποιήσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, του οποίου η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει ήδη μειωθεί από αποχωρήσεις βουλευτών.

 

Αυτό, σύμφωνα πάντα με το Reuters, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα στα αριστερά άκρα της χώρας, αυξάνοντας τον κίνδυνο του Grexit. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές πέρα από την Ελλάδα, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της Ιταλίας και της Ισπανίας, των οποίων τα ομόλογα είναι επίσης σε ράλι.

 

 

Ρίσκο

Εξακολουθεί να υπάρχει πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, εν μέσω των περαιτέρω περικοπών των δαπανών, που θα υλοποιηθούν φέτος και αν υπάρξει πολιτική αναταραχή τότε μιλάμε για πλήρη επανεμφάνιση του Grexit, τονίζει ο Julian Adams, Διευθύνων Σύμβουλος της Adelante Asset Management, ο οποίος είπε ότι είχε περίπου 100% κέρδος από τη θέση του σε ελληνικά ομόλογα το προηγούμενο έτος.

 

Η Exotix έχει σχεδιάσει ένα μοντέλο αποτίμησης που βασίζεται σε τρία: εξόδος από το ευρώ, κλιμάκωση και οικονομική ανάκαμψη. Αυτό βάζει την «δίκαιη» τιμή (σε μέσο όρο) για όλα τα ελληνικά ομόλογα στα 40 σεντς περίπου, έναντι 46 σήμερα, πράγμα που σημαίνει μέση απόδοση περίπου 11% έναντι 9,8%. Οι τρέχουσες τιμές αντανακλούν πιθανότητα εξόδου της τάξης του 25%, με βάση αυτό το μοντέλο και ο οικονομολόγος της εταιρείας, Gabriel Sterne, ο οποίος συνέστησε στους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά πέρυσι, επισημαίνει ότι είναι πολύ χαμηλή και ότι ήρθε η ώρα να πουλήσει.

 

Όπως τονίζει, η άποψή του στηρίζεται κατά κύριο λόγο στους πολιτικούς και κοινωνικούς κινδύνους.

 

Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, ο μέσος όρος των αποδόσεων θα αυξηθεί στο 24%, ενώ αν η Ελλάδα εδραιώσει την θέση της στην ευρωζώνη με επιστροφή στην ανάπτυξη, θα πέσουν προς το 6,8%, υπογραμμίζει ο Sterne.

 

Μια ένδειξη ότι το ράλι θα μπορούσε να σταματήσει ή ακόμη και να αντιστραφεί απότομα, είναι ότι οι όγκοι συναλλαγών μειώνονται έντονα, λένε οι αναλυτές.

 

Το trading κορυφώθηκε λίγο πριν την επαναγορά χρέους στις αρχές Δεκεμβρίου. Τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο οι όγκοι συναλλαγών ήταν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, σύμφωνα με στοιχεία από την ΗΔΑΤ.

 

Αλλά μειώθηκε σε 40 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο.

 

Ο Sohail Malik, επικεφαλής διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο hedge fund ECM Special Situations, είπε ότι βλέπει περίπου τρεις traders την ημέρα να τοποθετούν προσφορές πώλησης ή αγοράς, από έξι πριν από την επαναγορά. Τα μεγέθη προσφοράς έχουν μειωθεί σε 10 εκατ. ευρώ έναντι 50 εκατομμύρια στο παρελθόν, όπως είπε.

 

Η ελληνική αγορά παραμένει μία ευάλωτη αγορά, όπως σημειώνει και εκτιμά πως οι αποδόσεις θα σταθεροποιηθούν στο άμεσο μέλλον, αλλά οι επενδυτές χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες πριν μεγαλώσουν ή μειώσουν τις θέσεις τους.

 

Εάν η Ελλάδα σημείωσει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσής της και το ευρύτερο συναίσθημα της ζώνης του ευρώ παραμείνη θετικό, οι αποδόσεις θα μπορούσαν να πέσουν σε μονοψήφια ποσοστά, τόνισε ο Malik, του οποίου η άποψη είναι ανόλογη με αυτή της Morgan Stanley, ότι δηλαδή οι μέσες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να μειωθούν στο 9% με την προϋπόθεση προόδου σχετικά με την οικονομία και τη συνεχή υποστήριξη από τους δανειστές της.

 

Ο Malik λέει ότι εάν το σημερινό κυβενρητικό σχήμα βρεθεί υπό πίεση, οι αποδόσεις των 10-ετών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 15%. Και οι ανανεωμένη ανησυχίες εξόδου θα επηρεάσουν τα άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:10 - 29 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.