ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κετσιάνγκ: "Η Κίνα θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα"- Σαμαράς: "Θα γίνουμε η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη"

21:00 - 19 Ιουν 2014 | Ομόλογα
"Ψήφο εμπιστοσύνης" στην ελληνική οικονομία από τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή με τον έλληνα ομόλογό του, στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε πως "όταν η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα θα συμμετάσχει". Παράλληλα, παρότρυνε τους Κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα. Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η Αθήνα στοχεύει σε φιλία, συνεργασία, σταθερότητα, εξαγωγές, επενδύσεις. "Να φέρουμε την Κίνα πιο κοντά στην Ευρώπη και το αντίστροφο", είπε χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σαμαράς είπε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και υπάρχουν εκεί πολλά που ακόμη συζητούνται. Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την πεποίθηση πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι ένας φυσικός συνδετικός κρίκος με την Κίνα, ενώ ως προς τις προσδοκίες εκτίμησε ότι "μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, ακόμη και ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας".

antou190614

Την Παρασκευή, οι δυο ηγέτες, θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco και θα ανταλλάξουν απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση.

"Η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα εξελιχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες σημαντικές συμφωνίες και συζητούμε για νέες και μεγαλύτερες. Με τον φίλο Κινέζο πρωθυπουργό ανταλλάξαμε ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει δυναμικό για την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών. Εφέτος προσδοκούμε 20 εκατομμύρια τουρίστες, ένα καινούργιο ρεκόρ", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

 

Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Λι είπε ότι "θα κοιτάξουμε, η δική μας αύξηση να είναι με έναν ρυθμό μετριοπαθή, διαφορετικά εδώ θα υπάρξει πρόβλημα με ενάμισι δισ. κινέζους".

 

"Είναι μία στρατηγική σχέση, που θα προχωρήσει βήμα βήμα με συγκεκριμένη ατζέντα και σχεδιασμό", είπε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται "για μία ευκαιριακή συνεργασία", αλλά για "στρατηγική σχέση", που σημαίνει "μακροχρόνια συμφέροντα να σε φέρουν πιο κοντά σε μόνιμη βάση". Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, αυτό που δημιουργεί τη στρατηγική σχέση, είναι ότι Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη, που να είναι και αφετηρία ενός ολόκληρου διαδρόμου επενδύσεων της Κίνας, όπως τα σιδηροδρομικά δίκτυα, και να ενώσει τα λιμάνια της Ελλάδας με τα λιμάνια της Ευρώπης".

 

Το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ένας συστηματικός διάλογος ανάμεσα στους δύο αρχαιότερους πολιτισμούς που καθόρισαν την εξέλιξη του κόσμου σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μία μεγαλύτερη κατανόηση Ευρώπης και Κίνας, είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε πως "η σχέση έχει να κάνει με τις συνέργειες που μπορούν να διαμορφωθούν, παρά τη διαφορά μεγέθους των δύο χωρών, και που πρέπει να εξελιχθούν με πιο ταχείς ρυθμούς".

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογό του, επειδή, όπως είπε, "κράτησε τον λόγο του και έναν χρόνο μετά, είναι στην Αθήνα". Επιπλέον, "επειδή εξασφαλίζουμε μία σχέση φιλίας σταθερότητας και αμοιβαίου σεβασμού, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό, και που και οι υπόλοιποι πρέπει να καταλάβουν πολύ καλά", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

 

Τέλος, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές σχέσεις. "Η υπογραφή για ίδρυση πολιτιστικών κέντρων θα συμβάλει στην εμβάθυνση των σχέσεων και στην ανάπτυξη της γνώσης της μιας χώρας για την άλλη. Νιώθουμε μεγάλη χαρά που ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός διδάσκεται στα πανεπιστήμια της Κίνας με μεγάλη επιτυχία. Έχω, επίσης, τη χαρά να ανακοινώσω ότι από το 2015-16 θα αρχίσει η διδασκαλία κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας", σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

aepiskeps190614

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας ανέφερε: "Είναι η πρώτη επίσκεψή μου προς τις νότιες περιοχές, ως πρωθυπουργός της Κίνας. Στην Ελλάδα έχω φιλικά συναισθήματα, σαν στο σπίτι μου. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με μεγάλο πολιτισμό, η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη στη Δύση με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχουν πολλές παρόμοιες νοοτροπίες. Κατά την ταραχή στη Λιβύη η ελληνική κυβέρνηση βοήθησε στον επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων. Σας ευχαριστούμε.

 

Όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση, η Κίνα είχε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να την ξεπεράσει. Επίσης, η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει, οι σχέσεις μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς. Με τον κ. Σαμαρά είμαστε παλιοί φίλοι. Στην περυσινή του επίσκεψη είχαμε μακρά και ειλικρινή συζήτηση. Τώρα θέλουμε με τους υπουργούς να υλοποιήσουμε τις συμφωνίες, στις οποίες έχουμε καταλήξει. Η ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και δική μου, γιατί έχουμε πολλά κοινά σημεία".

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Λι σημείωσε: παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει προκλήσεις και εμπόδια. Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι μπορούμε να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά σε κόμβο, που θα είναι σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη. Εφέτος η κινέζικη οικονομία έχει πίεση, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Το πρώτο τρίμηνο είχε ανάπτυξη 7,4%, έναντι στόχου 7,5%. Κοινός στόχος είναι να συντονίζουμε τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 7,5% και να δημιουργήσουμε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να αναπτύσσεται η κινεζική οικονομία με σταθερούς ρυθμούς".

 

Ο κ. Λι εξέφρασε δημοσίως τα συγχαρητήριά του στον Έλληνα ομόλογό του για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγων, τον Μάιο, με χαμηλό επιτόκιο και δήλωσε ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. "Η επιτυχής έκδοση των ομολόγων δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους. Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και εύχεται η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις", είπε και πρόσθεσε πως "όταν η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα θα συμμετάσχει, παροτρύνοντας, παράλληλα, Κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα".

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού θα υπογραφούν 19 οικονομικές συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων σε τουρισμό, ναυτιλία, υποδομές, μεταφορές και αγροτικά προϊόντα.

 antoua190614

 

 

 

 

 

.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:01 - 19 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.