ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Pimco: Η αγορά ομολόγων υψηλού κινδύνου προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες

11:42 - 13 Ιαν 2016 | Ομόλογα
Pimco: Η αγορά ομολόγων υψηλού κινδύνου προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες
Μπορεί να μοιάζει περίεργη εποχή για να μιλήσει κανείς υπέρ του χρέους υψηλού κινδύνου. Στο κάτω κάτω, τα spreads γενικά έχουν διευρυνθεί τους τελευταίους 18 μήνες, με τις αποδόσεις να ξεπερνούν το 8%, επίπεδα τα οποία δεν έχουν διατηρηθεί από την εποχή της κρίσης κρατικών χρεών στην Ευρώπη, το 2011.

Η διεύρυνση των spreads αντικατοπτρίζει μεγάλες εκροές, ανησυχίες για την έκθεση στον ενεργειακό τομέα και αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη. Παρόλ’ αυτά, κατά την άποψη του επενδυτικού κολοσσού Pimco, η προοπτική για την αγορά ομολόγων υψηλού κινδύνου, ειδικά στις ΗΠΑ, είναι πλέον πιο θετική.
Για να αντιληφθεί κανείς καλύτερα γιατί παίρνει αυτή τη θέση η Pimco, η εταιρεία σημειώνει τα εξής:
Πρώτο, πρέπει να ληφθούν υπ όψη τα οφέλη σε επίπεδο χαρτοφυλακίου που συνήθως αποφέρουν τα ομόλογα υψηλού ρίσκου: την πιθανότητα να μειώσουν τον κίνδυνο εάν οι τοποθετήσεις του επενδυτή προέρχονται από μετοχές, τη δυνατότητα να βελτιωθούν οι αποδόσεις εάν τα κεφάλαια προέρχονται από υψηλής αξιολόγησης ομόλογα και την προοπτική να βελτιώσει τη συνολική σχέση κινδύνου/απόδοσης, δεδομένης της χαμηλής συσχέτισης με τις περισσότερες άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Για παράδειγμα, τα ομόλογα υψηλού κινδύνου και αποδόσεων συσχετίζονται αρνητικά με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, δηλαδή ιστορικά προσφέρουν θετικές αποδόσεις όποτε ανεβαίνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Τα επιχειρήματα για τα ομόλογα υψηλού κινδύνου έναντι των μετοχών είναι ιδιαίτερα πειστικά, καθώς η πρόσφατη επιβράδυνση στην αύξηση των εταιρικών κερδών έχει οδηγήσει σε μικρότερες ελεύθερες ταμειακές ροές και το sell-off στις χρηματαγορές έχει ανεβάσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υψηλού κινδύνου στα ίδια επίπεδα με εκείνα που οι επενδυτές συνήθως στοχεύουν για τις αποδόσεις από τις μετοχές.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υψηλού κινδύνου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα και βρίσκονται πλέον πάνω από το 8%, το οποίο έχει διευρύνει την απόσταση με την απόδοση της ελεύθερης ταμειακής ροής του S&P 500. Επίσης, ιστορικά τα ομόλογα υψηλού ρίσκου έχουν προσφέρει καλύτερη προστασία από τις μετοχές, φέρνοντας αποδόσεις παρόμοιες με εκείνες των μετοχών, αλλά με σημαντικά μικρότερη μεταβλητότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.