ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: «Έξοδος» στις αγορές με έκδοση ομολόγου

09:53 - 03 Ιουν 2016 | Ομόλογα
Κύπρος: «Έξοδος» στις αγορές με έκδοση ομολόγου
Η Κύπρος σχεδιάζει να πουλήσει ξανά ομόλογα το 2016, κίνηση που θα σηματοδοτήσει την πρώτη πώληση χρέους μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης, ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Από το 2014 οπότε ξανακέρδισε πρόσβαση στις αγορές, η Κύπρος πούλησε ομόλογα συνολικής αξίας δύο δισ. ευρώ, με διάρκεια από πέντε μέχρι επτά χρόνια.

 

Οι φόβοι πως η χώρα θα δυσκολευόταν να διατηρήσει αυτή την πρόσβαση χωρίς την ασφάλεια μιας διάσωσης, μετριάστηκαν καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 16 μονάδες βάσης σε 3,75% μετά την έξοδο της Κύπρου από το τριετές πρόγραμμα στα τέλη Μαρτίου.


«Στην ουσία θέλουμε να ομαλοποιήσουμε περαιτέρω τις διάρκειες χρέους, σε έναν ορίζοντα πέντε ετών», επεσήμανε ο Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σύμφωνα με το πρακτορείο.

 

«Έχουμε εξομαλύνει τη διάρκεια χρέους για το 2016 και το 2017, οπότε δεν πιεζόμαστε να κινηθούμε βάσει συγκεκριμένης ημερομηνίας, αλλά οπωσδήποτε θα εξερευνήσουμε τις συνθήκες στην αγορά με άξονα την έκδοση ενός ομολόγου φέτος».


Η Κύπρος βγήκε από τη διάσωση των 10 δισ. ευρώ αφότου χρησιμοποίησε μόνο 7,3 δισ. συνολικά. Επέστρεψε σε οικονομική ανάπτυξη πέρυσι, έπειτα από μια ύφεση τριών ετών.


Πάντως, η χώρα εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη από όλους τους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που κάνει τα ομόλογά της μη επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.