ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φλερτάρουν» με χαμηλά ρεκόρ οι παγκόσμιες αποδόσεις ομολόγων

12:59 - 06 Ιουν 2016 | Ομόλογα
«Φλερτάρουν» με χαμηλά ρεκόρ οι παγκόσμιες αποδόσεις ομολόγων
Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου στον απόηχο τόσο των αδύναμων στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, όσο και των ανησυχιών για ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα του Ιουνίου με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι πληθαίνουν οι υπέρμαχοι του Brexit.

Ειδικότερα, η απόδοση του παγκόσμιου δείκτη ομολόγων του Bloomberg (Bloomberg Global Developed Sovereign Bond Index) υποχώρησε στο 0,62% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ήτοι το χαμηλότερο σημείο από το 2010.

 

Στους επιμέρους δείκτες, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου Αυστραλίας  υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 2,15%, ενώ στην Ιαπωνία η αντίστοιχη απόδοση διολίσθησε πιο βαθιά στην περιοχή του junk αγγίζοντας το -0,125%, μια ανάσα από το χαμηλό ρεκόρ του -0,135%.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών Treasuries καταγράφουν οριακές μεταβολές σήμερα μετά την μεγαλύτερη πτώση τους σε διάστημα 4 μηνών την Παρασκευή.

 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μάχονται να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε Ευρώπη και Ιαπωνία εφαρμόζουν προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ την ίδια ώρα οι traders χαλαρώνουν τις εκτιμήσεις τους για τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων από την Fed. Στο μεταξύ, ημε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα  οι δηλώσεις της επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen.

 

"Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο έχει υποχωρήσει", σχολίασε ο Wontark Doh, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Samsung Asset Management που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 200 δις. δολαρίων, ενώ πρόσθεσε "τα treasuries σημειώνουν ράλι. Η ζήτηση ενισχύεται και αυτό επηρεάζει κι άλλες χώρες".

 

Σημειώνεται ότι η απόδοση των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 1,71% μετά από πτώση 10 μονάδων βάσης την Παρασκευή. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς από τις 2 Φεβρουαρίου. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.