ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα "ύψη" τα ιταλικά ομόλογα μετά την υποβάθμιση της DBRS

14:08 - 16 Ιαν 2017 | Ομόλογα
Στα "ύψη" τα ιταλικά ομόλογα μετά την υποβάθμιση της DBRS
Σταθεροποίηση επικρατεί στα ευρωπαϊκά ομόλογα αυτή τη στιγμή, με μοναδική εξαίρεση τα ιταλικά, των οποίων οι αποδόσεις αυξάνονται οριακά μετά και το sell-off που προηγήθηκε νωρίτερα. Την «εκτόξευση» των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα «πυροδότησε» η υποβάθμιση της Ιταλίας από την DBRS την Παρασκευή, η οποία ήρθε να προσθέσει κι άλλα προβλήματα στον ήδη «ταλαιπωρημένο» τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Αυτή τη στιγμή η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κινείται ανοδικά κατά 0,20% στο 1,9% ενώ αυτή του 30ετούς κινείται ακόμα υψηλότερα στο 3,087 (+0,55%). Να σημειωθεί ότι το περασμένο Δεκέμβρη το 10ετές είχε σκαρφαλώσει στο 2% στον απόηχο του δημοψηφίσματος.

Την Παρασκευή η DBRS υποβάθμισε την Ιταλία σε Β+ από ΑΑΑ-, επικαλούμενη την περιορισμένη πολιτική στήριξη για της ζωτικής σημασίας οικονομικές μεταρρυθμίσεις, το τραπεζικό σύστημα το οποίο εξακολουθεί να μαστίζεται από τα επισφαλή δάνεια, και μια απογοητευτική οικονομική ανάκαμψη. Μετά την παραίτηση του Matteo Renzi τον περασμένο μήνα, η Ιταλία είναι τώρα "περισσότερο εκτεθειμένη σε δυσμενείς κρίσεις",όπως σημείωσε.

Πλέον οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να δίνουν περισσότερες εγγυήσεις για την πρόσβαση στην χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια στιγμή η μοίρα της παλαιότερης τράπεζας της χώρας, της Monte dei Paschi, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη μετά και την κρατική της διάσωση την οποία ενέκρινε η Ρώμη. Αυτή τη στιγμή οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχωρούν γύρω στο 3%, με την μεγαλύτερη πτώση να σημειώνουν οι Banco Popolare, Unicredit και UBI Banca.

Σύμφωνα με την Citi, η υποβάθμιση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο 5-6 δισ. ευρώ στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο. "Τις αρνητικές επιπτώσεις είναι πιθανό να τις αισθανθούν οι πιο αδύναμες ιταλικές τράπεζες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να βασίζονται στη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας και σε λιγότερο υψηλής ποιότητας εγγυήσεις", όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα σε νέο της note προς του πελάτες της. Όπως προσθέτει, η υποβάθμιση αυξάνει το haircut στα ιταλικά κρατικά ομόλογα κατά 8 μονάδες βάσης. Για το 5ετές ομόλογο, το "κούρεμα" αυξάνεται στο 10% από 2% και για το 10ετές στο 13% από 5%.

Αν και κάποια πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση της σταθερότητας των τραπεζών μπορεί να είναι σε εξέλιξη μετά και τη δέσμευση της κυβέρνησης για την διάθεση 20 δισ. ευρώ για την στήριξή τους, ωστόσο η πολιτική ικανότητα να εφαρμοστούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις είναι πιθανό να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ιδίως εάν το νέο εκλογικό σύστημα κινηθεί προς ένα αναλογικό σύστημα, όπως καταλήγει η Citi.

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:17 - 16 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.