ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκλιμάκωση των κρατικών ομολόγων-Ποια εταιρικά παραμένουν με υψηλές αποδόσεις

15:05 - 30 Μαϊ 2018 | Ομόλογα
Αποκλιμάκωση των κρατικών ομολόγων-Ποια εταιρικά παραμένουν με υψηλές αποδόσεις
Σε επίπεδα υψηλού επενδυτικού ρίσκου παραμένουν και σήμερα τα κρατικά ομόλογα. Μεγάλες διαφορές στις αποδόσεις των εταιρικών κρατικών ομολόγων.

Η σημερινή συνεδρίαση στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων μάλλον θυμίζει ημέρα ανακωχής μετά το χθεσινό κύμα πωλήσεων που έπληξε τα ελληνικά ομόλογα. Ολα ασφαλώς συνδέονται με τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία και το ζητούμενο ασφαλώς είναι εάν θα γίνουν εκλογές στις αρχές Φθινοπώρου ή νωρίτερα. Ταυτόχρονα τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται και στην Ισπανία όπου την ερχόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ραχόϊ.

 

 Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

 

Σαφώς και η σημερινή μικρή υποχώρηση των τιμών των κρατικών ομολόγων δεν μπορεί να αποτελέσει ασφαλές συμπέρασμα για τα ελληνικά ομόλογα που παραμένουν στη κορυφή των χωρών με το υψηλότερο επενδυτικό ρίσκο. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή εφιαλτική συνεδρίαση σ όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων οι 3 χώρες που παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη άνοδο των αποδόσεων ήταν με σειρά αξιολόγησης η Ελλάδα, ακολούθησε η Ιταλία και η Πορτογαλία. Σήμερα η μέση απόδοση του 5ετούς ομολόγου ανήλθε στο 3,58% από 3,74% στην έναρξη της συνεδρίασης. Το 7ετές ομόλογο παρουσιάζει απόδοση 4,09% από 4,30% στις πρώτες πρωϊνές ώρες και το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 4,53% από 4,69% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Το spread(διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές ομόλογο) ανήλθε στις 418 μονάδες βάσης από 436 μονάδες βάσης στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης στην ΗΔΑΤ

 

Σημαντικές διαφορές μεταξύ των αποδόσεων στα εγχώρια εταιρικά ομόλογα

 

Το οικονομικό  μέγεθος και η διεθνή αξιοπιστία αποτελούν σημαντικά κριτήρια για να υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς για τα εταιρικά ομόλογα που αποτελούν δυστυχώς μία πολύ ρηχή αγορά. Αυτή η διαφορά στην ποιότητα των οικονομικών στοιχείων και την εξωστρέφεια αποτυπώνεται στις αποδόσιεις των ομολόγων την επομένη μίας μέρας που κυριολεκτικά οι πωλητές δεν άφησαν τίποτα όρθιο και έφεραν τις αποδόσεις σε νέα υψηλά έτους.

Ειδικότερα η απόδοση του ΟΠΑΠ διαμορφώθηκε στο 3,10% από 3,11% στην έναρξη των συναλλαγών, ο Μυτιληναίος έχει απόδοση 3,05% από 3,06% στην αρχή της ημέρας, η Coral διαπραγματεύθηκε με απόδοση 2,93% από 2,86% στην αρχή της συνεδρίασης. Το ομόλογο της Γεκ Τέρνα εμφάνισε απόδοση 4,12% από 4,00% στην αρχή της ημέρας, η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει απόδοση 3,90% αμετάβλητη σε σύγκριση με την αρχή της συνεδρίασης, η ΙΚΕΑ έχει απόδοση 4,11% από 4,01% και η Sunlight εμφανίζει απόδοση 4,81% από  4,60% στην αρχή της ημέρας.  

Τελευταία τροποποίηση στις 15:08 - 30 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.