ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακριβαίνει το χρήμα για τους Ιταλούς

19:20 - 24 Νοε 2018 | Ομόλογα
Ακριβαίνει το χρήμα για τους Ιταλούς
Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας χτυπάει συναγερμό για τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων της χώρας, προειδοποιώντας ότι πρόκειται να κοστίσουν στους Ιταλούς δισεκατομμύρια ετησίως σε πρόσθετες πληρωμές τόκων για το χρέος της χώρας και οτι θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών.

 

 

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν τα σχέδια του λαϊκιστικού κυβερνητικού συνασπισμού να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες ακόμη και μετά την απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού από την ΕΕ λόγω ανησυχιών για το τεράστιο χρέος της χώρας.

 

Στην έκθεση της για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε ότι "η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής υπονομεύει τις τράπεζες και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

 

Οι τράπεζες παρουσίασαν επιδείνωση των δεικτών ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ μια περαιτέρω υποχώρηση της αξίας των ομολόγων θα μπορούσε να έχει «σημαντικές επιπτώσεις στη θέση φερεγγυότητας των ασφαλιστικών οργανισμών» και «να αυξήσει τους κινδύνους για τη σταθερότητα».

 

Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

 

Αν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, η χώρα θα πληρώνει επιπλέον τόκους 9 δισ. Ευρώ ετησίως για την εξυπηρέτηση του χρέους της έως το 2020, εκτιμά η κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων απειλεί το σχέδιο της κυβέρνησης να τονώσει την οικονομία αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες, ανεβάζοντας ταυτόχρονα το κόστος δανεισμού για τις ιταλικές επιχειρήσεις.

 

Η Τράπεζα έχει εκδώσει προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη πολύ χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και έχει πει ότι η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών.

 

Η απόδοση στο δεκαετές ιταλικό ομόλογο κυμαίνεται γύρω στις 150 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό, τι πριν από την έναρξη των πωλήσεων ομολόγων στα μέσα Μαΐου, στο 3,4%.

 

Παρόλα αυτά, οι εγχώριες τράπεζες αύξησαν το χρέος της ιταλικής κυβέρνησης κατά 39 δισ. Ευρώ μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας. Σε μεγάλο βαθμό αντικατέστησαν τους ξένους επενδυτές.

 

Το κόστος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί και για τις ιταλικές εταιρείες. Το επιτόκιο που πληρώνουν για το νέο χρέος σταθερού επιτοκίου έχει αυξηθεί από 1,5% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε 3,5% το τρίτο τρίμηνο - το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. 

 

Τα ιταλικά νοικοκυριά επηρεάστηκαν επίσης από τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων.  Η αξία των ομολόγων που κατέχουν μειώθηκε κατά € 85 δις το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών τους, σύμφωνα με την Τράπεζα.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:11 - 25 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.