ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορικό χαμηλό για το ιταλικό 10ετές ομόλογο

14:59 - 05 Ιουλ 2019 | Ομόλογα
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016 υποχώρησε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου. H Ιταλία ακολούθησε το ράλι των ομολόγων σε παγκόσμια κλίμακα και οι αποδόσεις των τίτλων της αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση, που έχει να σημειωθεί περισσότερο από ένα χρόνο.

Αν και οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την Ευρωζώνη υποχώρησαν σε νέα χαμηλά επίπεδα αυτή την εβδομάδα, οι κινήσεις των ιταλικών ήταν θεαματικές, με το κόστος του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016. Η Ιταλία απέφυγε την Τετάρτη την απειλή λήψης πειθαρχικών μέτρων από την ΕΕ για τα δημόσια οικονομικά της, πείθοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι τα νέα μέτρα που υπέβαλε θα συμβάλλουν στην εναρμόνιση του χρέους της, το οποίο ακολουθεί αυξητική πορεία, με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει όχι μόνο σε μειώσεις των επιτοκίων αλλά πιθανόν και σε έναν νέο γύρο νομισματικής στήριξης ενισχύθηκαν αυτή την εβδομάδα από αξιωματούχους της ΕΚΤ, ωθώντας ακόμη χαμηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης. Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Όλι Ρεν, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung ότι η οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον προσωρινή και ότι η ΕΚΤ πρέπει να προσφέρει περισσότερη στήριξη για να εκπληρώσει την εντολή της. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν, επίσης, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, που επελέγη από τους ηγέτες της ΕΕ για νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, θα εντείνει τη χαλαρή στάση της νομισματικής πολιτικής.

Με περισσότερα από τα μισά ομόλογα της Ευρωζώνης να έχουν αρνητικές αποδόσεις, οι επενδυτές συνωθήθηκαν στα ιταλικά ομόλογα που έχουν θετικές. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, που υποχώρησε σήμερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,66%, έχει μειωθεί περίπου 45 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, και είναι σε τροχιά για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2018. Η μείωση αυτή είναι υπερδιπλάσια από αυτή που σημειώθηκε στις αποδόσεις άλλων ομολόγων μεγάλων χωρών. Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων παρέμειναν σήμερα σταθερές στο 0,06%, ενώ είχαν υποχωρήσει για λίγο σε αρνητικό έδαφος μέσα στην εβδομάδα. Η διαφορά στην απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου από αυτή του αντίστοιχου γερμανικού κινείται γύρω από τις 200 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα έτος.

Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν ελαφρά, αλλά οι συναλλαγές ήταν υποτονικές εν όψει της ανακοίνωσης αργότερα σήμερα των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται σημαντικά. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν οριακά σήμερα, εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.