ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Άντλησε 1 δισ. ευρώ για το 5ετές ομόλογο

20:27 - 02 Φεβ 2021 | Ομόλογα
Κύπρος: Άντλησε 1 δισ. ευρώ για το 5ετές ομόλογο
Συνολικά 1 δισ. ευρώ άντλησε η Κύπρος μέσω ενός νέου πενταετούς ομολόγου (με λήξη το Φεβρουάριο του 2026) που διέθεσε μέσω κοινοπραξίας τραπεζών, στην πρώτη της έξοδο στις αγορές φέτος, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Το spread στο ομόλογο διαμορφώθηκε στις 48 μονάδες βάσης πάνω από τα mid-swap, με το ομόλογο να τιμολογείται στο 99,735, σύμφωνα με μια τράπεζα που συμμετείχε στη διάθεση. Το κουπόνι στο ομόλογο είναι 0%.

Η ζήτηση για το ομόλογο ξεπέρασε τα 8,5 δισ. ευρώ. Επικεφαλής διαχειριστές (lead managers) ήταν οι Barclays, BNP Paribas, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale.

Πετρίδης: Υπερκαλύφθηκε 8 φορές το ποσό που ζητήθηκε

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, για τη νέα έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Πετρίδης αναφέρει:

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την εξαιρετικά επιτυχημένη νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου έναντι 1 δισ. ευρώ.

Παρόλο που η τελική τιμολόγηση θα καθοριστεί αργότερα μέσα στην ημέρα, αναμένουμε ότι θα κυμανθεί περίπου στο 0,05%-0,06% ετησίως. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει επιτευχθεί ποτέ για 5ετή διάρκεια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Έχει επιτευχθεί υπερκάλυψη 8 φορές το ποσό που ζητήθηκε. Η συνολική προσφορά έχει φτάσει τα 8 δισ. ευρώ, γεγονός που, σε συνδυασμό με την ενδεικτική απόδοση, δείχνει ότι σε αυτή τη δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση, λόγω της πανδημίας, οι διεθνείς αγορές εξακολουθούν να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην κυπριακή οικονομία και στις πολιτικές της.

Σε μια εποχή που η κρίση έχει επηρεάσει σοβαρά μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, η έκδοση αυτού του ομολόγου ενισχύει τη ρευστότητα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν, και παραμένει, να διασφαλίσει τα απαραίτητα πυρομαχικά, τα οποία θα μας επιτρέψουν να στηρίξουμε το κράτος πρόνοιας και το σύστημα υγείας μέχρι να ανακάμψει η οικονομία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:47 - 02 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.